ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεύτερη νιότη για τα συλλεκτικά αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας [vid]

Τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας, μετά από ένα πολυετές διάστημα ακινησίας κατά το οποίο ήταν μέσα στο Βουστάσιο του κτήματος του Τατοΐου, μετακινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον νέο χώρο αποθήκευσης, που δημιουργήθηκε προσφάτως εντός του πρώην Βασιλικού Κτήματος.

Η υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους -που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων- γίνεται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Τόσο οι άμαξες όσο και τα αυτοκίνητα θα αποτελέσουν στο τελευταίο στάδιο της ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόϊ τα βασικά εκθέματα ενός μουσειακού χώρου αφιερωμένου στα μέσα μεταφορά της οικογένειας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των αυτοκινήτων, για τα οποία πρωτίστως λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση επικαθίσεων σκόνης, χώματος και άλλων ρύπων μετά από ακινησία σχεδόν δύο δεκαετιών.

Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση της ανοιχτής Rolls Royce Silver Cloud 3, μοντέλου του 1965, το αμάξωμα της οποίας είναι σκούρο μπλε και η οροφή της λευκή.

Ήδη μετακινήθηκε και ένα κόκκινο MG TD του 1952, από το οποίο είχαν κατασκευαστεί συνολικά 30.000 μονάδες, ενώ στο κτίριο του Βουστασίου, βρέθηκαν επίσης τα εξής αυτοκίνητα:

  • μια μαύρη, δεξιοτίμονη Rolls Royce Phantom 3, κατασκευής του 1939.
  • μια σκούρα μπλε Rolls Royce Silver Wraith του 1959, η οποία έχει ανοιγόμενη οροφή και έχει τροποποιηθεί με την προσθήκη προστατευτικών από πλεξιγκλάς. Έχει ταυτοποιηθεί η χρήση της από τον βασιλιά Παύλο και το τέως βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου -Άννας Μαρίας
  • μια ασημένια με μπλε οροφή Rolls Royce Silver Cloud 3 του 1964, η οποία έχει επίσης ταυτοποιηθεί ότι χρησιμοποιούνταν από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο σε δημόσιες εμφανίσεις.
  • ένα ακόμα MG TD του 1952 σε πράσινο χρώμα.
  • δύο Fiat 500 του 1959 άσπρα και μπλε, με ψάθινα καθίσματα. Πρόκειται για ειδικές κατασκευές περιορισμένου ύψος παραγωγής που προορίζονταν για τη μετάβαση σε παραλίες και χρήση σε γήπεδα του γκολφ 
  • δύο τρίκυκλα ηλεκτρικά οχήματα Victor Electric-Car, χρώματος γαλάζιου -άγνωστης χρονολογίας παραγωγής- που χρησιμοποιούνταν για μικρές μετακινήσεις εντός του κτήματος του Τατοΐου.
Πηγή: Facebook / Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!