ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Predictive touch: Ανέπαφες οθόνες από τις Jaguar/ Land Rover

Μία νέα, πολλά υποσχόμενη τεχνολογία φιλοδοξεί να διευκολύνει το έργο του οδηγού, αντιλαμβανόμενη το τι θέλει να επιλέξει στο infotainment του αυτοκινήτου του, χωρίς απαραίτητα να αγγίξει την οθόνη!

Το σύστημα αυτό το εξελίσσουν ερευνητές των Jaguar/ Land Rover σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Cambridge. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίκτυο αισθητήρων που συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το Predictive touch, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιεί οπτικούς αισθητήρες και αισθητήρες ραδιοσυχνοτήτων ώστε να ανιχνεύει την κίνηση του χεριού του οδηγού, όταν πλησιάζει την οθόνη του infotainment.

Παράλληλα, επεξεργάζεται μία σειρά παραμέτρων όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή και η παρακολούθηση των ματιών του οδηγού. Όλα αυτά επεξεργάζονται από έναν εξελιγμένο αλγόριθμο, ο οποίος μπορεί να προβλέψει τι θέλει να επιλέξει ο χρήστης και να το ενεργοποιεί αυτόματα, χωρίς φυσικό άγγιγμα στην οθόνη. Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί μάλιστα και τεχνολογία machine learning, ώστε να βελτιώνει συνεχώς την ακρίβεια και την απόδοσή του.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει, τόσο στο εργαστήριο, όσο και σε πραγματικές συνθήκες, στο δρόμο, η τεχνολογία αυτή μπορεί να περιορίσει τον οδηγικό φόρτο, μειώνοντας έως και 50% την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλλει και το χρόνο που απαιτείται για το χειρισμό των διαφόρων λειτουργιών του infotainment. Πέραν αυτού, δε, υπάρχει και μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος, που έχει να κάνει με την ασφάλεια και τον περιορισμό της εξάπλωσης ασθενειών και ιών, όπως ο COVID 19.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Lee Skrypchuk, ειδικός του ομίλου Jaguar/ Land Rover στο Human Machine Interface, «καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο εξέρχονται από το lockdown, παρατηρούμε πόσες καθημερινές συναλλαγές καταναλωτών πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας οθόνες αφής: Eισιτήρια σιδηροδρόμου ή κινηματογράφου, ΑΤΜ, check-in αεροδρομίου και αυτόματα ταμεία σούπερ μάρκετ, καθώς και πολλές βιομηχανικές και κατασκευαστικές εφαρμογές. Η τεχνολογία predictive touch εξαλείφει την ανάγκη να αγγίξει κάποιος μια διαδραστική οθόνη και θα μπορούσε, συνεπώς, να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων ή ιών σε επιφάνειες».

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!