NEA

Μια φορά και έναν καιρό υπήρξε το Hyperion XP-1…

Ένα hypercar με κυψέλες υδρογόνου, με αυτονομία πάνω από 1.600 χιλιόμετρα, με 0-100 σε μόλις 2,2 δεύτερα, με τελική στα 350+ χλμ./ώρα. Και ζήσαμε εμείς καλύτερα!

Τελευταία έχουμε ακούσει για διάφορα hypercars που ωστόσο τα σκεπάζει ένα πέπλο δημιουργικής ασάφειας. Ομολογουμένως την Hyperion δεν την γνώριζα μέχρι να ξεφυτρώσει από πουθενά με ένα hypercar που θέλει να βγάλει στην παραγωγή το 2022.

Πρόκειται για μια αμερικανική startup εταιρία που εξελίσσει το space υπεραυτοκίνητο που βλέπετε εδώ και μια δεκαετία. «Οι μηχανικοί της αεροδιαστημικής έχουν καταλάβει εδώ και πολύ καιρό τα πλεονεκτήματα του υδρογόνου ως το πιο άφθονο, ελαφρύτερο στοιχείο στο σύμπαν», εξηγεί ο CEO της Hyperion, Angelo Kafantaris.

Θα αποφύγω να αναλύσω την φουτουριστική σχεδίαση του αμαξώματος που με διάφορα άλλα μπλιμπλίκια διανθίζουν ένα καλούπι της Bugatti. Πάντως, ανάμεσα στα σημεία που ξεχωρίζουν δεν είναι και τόσο οι πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω ή τα άκρα που μας παραπέμπουν σε sci-fi ταινία, αλλά τα πλαϊνά τόξα που μπορεί να θυμίζουν Chiron αλλά εδώ είναι πάνελ που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Οι υπερβολές συνεχίζουν με την Hyperion να μας ανακοινώνει τις επιδόσεις του διθέσιου XP-1: 0-100 χλμ./ώρα σε 2,2 δευτερόλεπτα με τελική πάνω από τα 350 χλμ./ώρα! Και όλα αυτά δίχως να μας αναλύει το σύστημα πρόωσης το οποίο συνδυάζει κυψέλες καυσίμου που αντί για μπαταρίες υπάρχουν υπερπυκνωτές (τύφλα να έχουν οι Tesla, Daimler, VW Group κ.α. που δαπανούν τόσα εκατομμύρια στα R&D τους).

Και επειδή οι supercapacitors είναι ελαφρύτεροι από τις μπαταρίες το απόβαρο είναι μόλις στα 1.063 κιλά! Κάπως έτσι ευνοούνται οι σούπερ επιδόσεις αλλά και η αυτονομία που ξεπερνά τα 1.600 χιλιόμετρα. Φυσικά ένα hypercar σαν το XP-1 δεν στερείται από σούπερ υλικά, όπως το κέβλαρ, το ανθρακόνημα, το τιτάνιο και άλλα.

Και ζήσαμε αυτοί καλά (στον δικό τους XP-1 πλανήτη) και εμείς καλύτερα (στον πραγματικό κόσμο)…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!