NEA

Οι τιμές πώλησης του νέου Seat Leon ξεκινούν από τις 18.190€

H ελληνική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε τις τιμές πώλησης του νέου Leon που ξεκίνησε να διατίθεται στην ελληνική αγορά.

Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα οι τιμές ξεκινούν από τις 18.190€ για την έκδοση 1.0 EcoTSI με τους 110 ίππους, ενώ η ήπια υβριδική eTSI έχει στάνταρ αυτόματο DSG και κοστίζει από 21.490€. Η έκδοση 1.5 EcoTSI με τους 130 ίππους ξεκινά από τις 20.190€ και η ισχυρότερη με τους 150 ίππους από 22.290€. Οι δίλιτρες ντίζελ εκδόσεις ξεκινούν από τις 22.890€, ενώ πέρα από το πεντάθυρο αμάξωμα υπάρχει και το Sportourer.

Τι λέει η Seat για το νέο Leon

Νέο SEAT Leon: το πιο προηγμένο αυτοκίνητο που έχει δημιουργήσει ποτέ η Μάρκα

  • Το νέο μοντέλο διακρίνεται για την ισχυρή σχεδιαστική του εξέλιξη και ανεβάζει την τεχνολογία στο επόμενο επίπεδο
  • Η αποδοτικότητα αποτέλεσε βασικό πυλώνα στην εξέλιξή του. Εξοπλίζεται με τους πιο προηγμένους τεχνολογικά κινητήρες με  βενζίνη (TSI), diesel (TDI), συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), mild hybrid (eTSI) και plug-in hybrid (eHybrid)
  • Το νέο SEAT Leon είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο όχημα της μάρκας διατηρώντας τους ανθρώπους σε επαφή με την ψηφιακή τους ζωή

Κάτω Κηφισιά, 11/09/2020. Το νέο SEAT Leon είναι εδώ, έτοιμο να αναβιώσει την compact κατηγορία. Η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει ένα μοντέλο με πιο αποδοτικούς κινητήρες, προηγμένα επίπεδα συνδεσιμότητας και οδηγικής υποβοήθησης, ισχυρό δυναμισμό και υψηλή αισθητική.

Το Leon ήταν πάντα ο βασικός πυλώνας της γκάμας SEAT και σημείο αναφοράς στην κατηγορία του, στοιχεία που αποδείχθηκαν από τις περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια πωλήσεις που σημείωσε στη διάρκεια των τριών προηγούμενων γενεών του. Η τέταρτη γενιά σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να συνεχίσει αυτό το τεράστιο επίτευγμα και να το μεταφέρει στο επόμενο επίπεδο όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, την αποδοτικότητα, το δυναμισμό και την ασφάλεια.

Το νέο Leon συνδυάζει τη φιλοσοφία της σχεδίασης που είναι βασική για κάθε όχημα που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής της SEAT, φέρνοντας κομψότητα και sportiness στη compact κατηγορία.

Το νέο Leon σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της SEAT στο Martorell, στη Βαρκελώνη.

1.Μια νέα γενιά SEAT Leon για ένα νέο κόσμο

ΙΣΧΥΡΗ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Το νέο SEAT Leon διακρίνεται για την ισχυρή σχεδιαστική του εξέλιξη συγκριτικά με τον προκάτοχο του: η νέα εξωτερική και εσωτερική σχεδιαστική του γλώσσα, προσδίδει ισχυρότερο χαρακτήρα, βοηθούμενη από τις βελτιωμένες συνολικές αναλογίες, την αποφασιστική εμπρόσθια εμφάνιση και τις ομαλότερες σχεδιαστικές γραμμές του. Το νέο Leon αναβιώνει την compact κατηγορία με μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες φωτισμού, συμπεριλαμβανομένων περιμετρικού φωτισμού καμπίνας, coast to coast φωτισμού LED στο πίσω μέρος, δυναμικά φώτα προειδοποίησης, full LED προβολείς και welcome lights.

ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

Η αποδοτικότητα αποτέλεσε βασικό πυλώνα στην εξέλιξη της τέταρτης γενιάς Leon. Επωφελείται από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά κινητήρες με βενζίνη (TSI), diesel (TDI), συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), mild hybrid (eTSI) και plug-in hybrid (eHybrid).

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ SEAT

Το νέο Leon είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο αυτοκίνητο της SEAT εσωτερικά και εξωτερικά: online πλοήγηση, λειτουργίες και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων Full Link με Android Auto και ασύρματο CarPlay.

ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Βασισμένο στην πλατφόρμα MQB Evo, το SEAT Leon τέταρτης γενιάς είναι το πιο καινοτόμο όχημα που έχει κατασκευάσει ποτέ η μάρκα: εκτός του ότι είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο αυτοκίνητο, τα υπερσύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, οι υβριδικές τεχνολογίες το καθιστούν έτοιμο για μέλλον.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ SEAT

Με predictive adaptive cruise control, emergency assist, travel assist και side and exit assist, το Leon της επόμενης γενιάς συνδυάζει μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού για να προσφέρει τη βέλτιστη προστασία σε κάθε συνθήκη οδήγησης και να κάνει το νέο Leon το ασφαλέστερο όχημα που κατασκευάστηκε ποτέ από την SEAT.

ΠΙΟ EΥΡΥΧΩΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Το πιο επιτυχημένο μοντέλο της SEAT γίνεται ακόμα πιο πρακτικό. Οι αυξημένες διαστάσεις του 5θυρου και Sportstourer (86mm και 93mm αντίστοιχα), καθιστούν ακόμα πιο ευρύχωρα τα πίσω καθίσματα και προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα χώρου αποσκευών για το Sportstourer (620 λίτρα).

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Το νέο SEAT Leon σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell (Βαρκελώνη).

SUCCESS STORY

Το Leon έχει σημειώσει περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια πωλήσεις στη διάρκεια των τριών γενεών του και η επόμενη γενιά θα συνεχίσει αυτό το τεράστιο επίτευγμα.

2. Νέο SEAT Leon: Το πιο καινοτόμο όχημα που κατασκευάστηκε ποτέ από την SEAT

«Η βελτιωμένη νέα γενιά SEAT Leon είναι σε θέση να κατακτήσει νέους πελάτες. Το 2019, το Leon ήταν το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις για την SEAT παγκοσμίως, με περισσότερα από 150.900 πωληθέντα οχήματα καθώς και το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ισπανία τα τελευταία 5 χρόνια», δήλωσε ο SEAT Executive Vice-president for Sales and marketing and CUPRA CEO, Wayne Griffiths. «Δημιουργήσαμε το καλύτερο Leon. Το νέο Leon έχει σχεδιαστεί διατηρώντας το πνεύμα “created in Barcelona” και την ίδια στιγμή είναι το πιο ασφαλές, πλήρως συνδεδεμένο και με το πιο ευρύ φάσμα κινητήρων, μοντέλο της μάρκας που έχουμε δει ποτέ. Πιστεύουμε ότι έχουμε όλα τα συστατικά για να κάνουμε το νέο Leon μια ιδανική επιλογή, όχι μόνο για τους ιδιώτες πελάτες αλλά και για εταιρικούς στόλους».

Το νέο Leon είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο της SEAT που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της μάρκας στο Martorell, στη Βαρκελώνη. Το Leon είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της SEAT και έχει σημειώσει περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια πωλήσεις από το λανσάρισμα του, το 1999.

Ενώ η αγορά των compact οχημάτων γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική καθώς οι παγκόσμιες τάσεις αλλάζουν και οι εξωτερικές πιέσεις αυξάνονται, η SEAT αντιμετωπίζει αυτά τα νέα δεδομένα με το νέο Leon.

Το όχημα διακρίνεται από μία ισχυρή σχεδιαστική εξέλιξη, μια εξωτερική και εσωτερική σχεδιαστική γλώσσα που δίνει περισσότερο χαρακτήρα, βοηθούμενη σε μεγάλο βαθμό από τις βελτιωμένες διαστάσεις του, τις συνολικές του αναλογίες, το πιο αποφασιστικό εμπρόσθιο μέρος και από μία φρέσκια προσέγγιση στη τεχνολογία φωτισμού, τόσο εντός όσο και εκτός του οχήματος.

Και καθώς μπαίνουμε σε έναν ακόμα πιο συνδεδεμένο κόσμο, η επόμενη γενιά SEAT Leon δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να διατηρήσει την επαφή με την ψηφιακή του ζωή, μέσα και έξω από το όχημα. Το νέο SEAT Leon είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο όχημα της μάρκας, προσφέροντας συνδεσιμότητα με Full Link – Android Auto και ασύρματη πρόσβαση στο CarPlay της Apple – και online infotainment ενώ στο εγγύς μέλλον θα παρέχει in-car apps που επεκτείνουν και βελτιώνουν την οδηγική εμπειρία του πελάτη. Μόλις βγουν από το όχημα, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του οχήματός τους εξ αποστάσεως και επίσης να διαχειρίζονται τη διαδικασία φόρτισης και να ελέγχουν τον κλιματισμό (στην περίπτωση της plug-in υβριδικής έκδοσης).

Η νέα γενιά του compact μοντέλου επωφελείται από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά κινητήρες με  βενζίνη (TSI), diesel (TDI), συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), mild hybrid (eTSI) και plugin hybrid (eHybrid), προσφέρoντας στους πελάτες τη σωστή επιλογή κινητήρα για να ταιριάζει με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου Leon SEAT. Ενσωματώνει μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, συμπεριλαμβανομένου του predictive adaptive cruise control, emergency assist και travel assist, ώστε να γίνει το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ η μάρκα.

Η πρόοδος στο νέο SEAT Leon έχει επιτευχθεί, εν μέρει, χάρη στην αρχιτεκτονική της πλατφόρμας MQB Evo, παρέχοντας την εργαλειοθήκη που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός οχήματος που ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες των πελατών.

3.Σχεδίαση: Ενισχυμένες συνολικές διαστάσεις και ακόμη πιο τολμηρή παρουσία

«Αν και το νέο SEAT Leon είναι μια εξέλιξη στη σχεδιαστική γλώσσα και πιο τολμηρό από την προηγούμενη γενιά, συνεχίζει να διατηρεί το DNA της μάρκας και τις αντιπροσωπευτικές ιδιότητες ενός Leon», δήλωσε ο Alejandro Mesonero-Romanos. «Το εξωτερικό αναμιγνύει τα βασικά χαρακτηριστικά της στιβαρότητας, της κομψότητας και του sportiness»

Εξωτερικό

Με εξωτερική εμφάνιση που αποπνέει εμπιστοσύνη, κομψότητα και sportiness, το νέο SEAT Leon επωφελείται από τις βελτιωμένες σχεδιαστικά αναλογίες του.

Η βάση για την ισχυρή σχεδιαστική γραμμή του οχήματος είναι η εξελιγμένη πλατφόρμα MQB Evo, που έδωσε ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις της σχεδιαστικής ομάδας ενώ οι νέες αυξημένες διαστάσεις του, προσδίδουν βελτιωμένη αίσθηση των αναλογιών στη σχεδίαση της νέας γενιάς του μοντέλου.

Στην 5-θυρη έκδοση, το νέο SEAT Leon έχει μήκος 4,368mm (+86mm), πλάτος 1,800mm (-16mm) και ύψος 1,456mm (-3mm). Το μεταξόνιο ανέρχεται στα 2.686mm, δηλαδή 50mm περισσότερο από την τρίτη γενιά SEAT Leon. Στην έκδοση Sportstourer, το νέο Leon έχει μήκος 4.642mm (+93mm), πλάτος 1.800mm (-16mm) και ύψος 1.448mm (-3mm). Το μεταξόνιο ανέρχεται στα 2.686mm, δηλαδή και εδώ 50mm περισσότερο από την προηγούμενη γενιά.

Το νέο SEAT Leon βασίζεται στην ελκυστικότητα του προκατόχου του αλλά με πιο ισχυρή προσωπικότητα, βοηθούμενη από τις ομαλές, ρέουσες επιφάνειες του και τον τέλειο συνδυασμό των ακμών και των καμπυλών στις σωστές θέσεις. Και ενώ η εξωτερική αισθητική είναι αυτό που τραβάει το μάτι, το στυλ βελτιώνει επίσης και τη συνολική απόδοση του οχήματος με βελτιωμένη αεροδυναμική. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας του νέου SEAT Leon βελτιώθηκε κατά περίπου 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

Το νέο εμπρόσθιο μέρος του SEAT Leon έχει δυνατή προσωπικότητα, με ισχυρότερη τρισδιάστατη σύνδεση μεταξύ της μάσκας και του μπροστινού φωτισμού. Οι προβολείς LED στρέφονται προς τα πίσω, παρέχοντας ένα οπτικό αποτέλεσμα φρυδιού, δίνοντας βαθύτερη εστίαση και καθιστώντας το άμεσα αναγνωρίσιμο στο δρόμο.

Το καπό, το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από την προηγούμενη γενιά, προσδίδει δυναμική κάθετη κλίση στο εμπρόσθιο μέρος ενώ οι κολώνες (A-pillars) έχουν μετακινηθεί περαιτέρω προς τα πίσω ώστε να επιμηκύνουν τις μπροστινές σχεδιαστικές αναλογίες του οχήματος.

Οι επιφάνειες του νέου SEAT Leon έχουν εξελιχθεί δίνοντας μια πιο κομψή σχεδίαση με περισσότερες αποχρώσεις στον χρωματικό τόνο του οχήματος όταν το φως χτυπάει και μετατοπίζεται πάνω στο αμάξωμα. Αυτό το χαρακτηριστικό δημιουργεί ένα όχημα με πολυεπίπεδη και μεταβαλλόμενη αισθητική.

Η δημιουργικότητα συνεχίζεται και στο πίσω μέρος του νέου SEAT Leon που ενισχύεται από τον κατά μήκος φωτισμό LED coast to coast. Τόσο το σύστημα φωτισμού όσο και το spoiler δημιουργούν γραμμές που δίνουν την αίσθηση της ταχύτητας ακόμα και όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό του νέου SEAT Leon είναι το αποκορύφωμα της λειτουργικότητας, του μινιμαλισμού και της κομψότητας. Λεπτές επιφάνειες και ένα κομψό αλλά μεγάλο ταμπλό που δίνει την αίσθηση πως αιωρείται. Τα πάντα στην καμπίνα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι εργονομικά και με ακρίβεια, αυξάνοντας την εσωτερική άνεση και ασφάλεια τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες.

Πρωταγωνιστής του εσωτερικού είναι η κεντρική οθόνη infotainment 10 ιντσών, η οποία περιλαμβάνει αναγνώριση χειρονομίας, παρέχοντας ακριβή αλληλεπίδραση με τους επιβάτες και μειώνοντας τον αριθμό των φυσικών κουμπιών. Το «διαγώνιο» σχεδιαστικά γράφημα της οθόνης εμπνέεται από την κεντρική Λεωφόρο Diagonal της Βαρκελώνης. Είναι η πρώτη φορά που η σχεδίαση του interface γίνεται στο νέο Digital Lab της SEAT, πρωτοπόρο στην κατηγορία του.

Το σύστημα εσωτερικού φωτισμού full LED προσδίδει ενισχυμένη προσωπικότητα. Ο φωτισμός διαχέεται στο μπροστινό τμήμα της καμπίνας, από τις πόρτες και την κορυφή του ταμπλό, δημιουργώντας ένα φωτεινό τόξο που μπορεί να αλλάξει χρωματικό τόνο ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εσωτερικός φωτισμός δεν είναι μόνο διακοσμητικό στοιχεία αλλά εξυπηρετεί βασικές λειτουργίες όπως ανίχνευση τυφλών σημείων ή υποβοήθηση εξόδου.

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην επίτευξη μιας τέλειας ισορροπίας μεταξύ των βελτιωμένων μαλακών πλαστικών, των υφασμάτων και των δερμάτων στα καθίσματα, των πάνελ θυρών και του ταμπλό.

Το νέο SEAT Leon συνδυάζει ελκυστική σχεδίαση με πρακτικότητα. Το 5-θυρο SEAT Leon προσφέρει χωρητικότητα 380 λίτρων (ίδια με την προηγούμενη γενιά), ενώ το Sportstourer προσφέρει χωρητικότητα 617 λίτρων, 30 λίτρα περισσότερο από την προηγούμενη γενιά.

4.Επίπεδα εξοπλισμού: Εξατομικευμένα στις ανάγκες σας

Ανεξάρτητα από το επίπεδο εξοπλισμού – Business, Style, Xcellence ή FR – το νέο SEAT Leon πρόσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο οδηγός και εξατομικεύεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Ένα από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά άνεσης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι ο αυτόματος κλιματισμός 3 ζωνών Climatronic που προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης για τους επιβάτες, είτε κάθονται μπροστά είτε πίσω.

5.Νέο SEAT Leon: Αναβίωση της compact κατηγορίας

Το νέο SEAT Leon επεκτείνει τα όρια των δυνατοτήτων στην κατηγορία του, με ευρύ φάσμα τεχνολογιών φωτισμού, που είναι ενσωματωμένες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του οχήματος. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της SEAT έχουν χρησιμοποιήσει προηγμένα συστήματα φωτισμού για να παρέχουν δυναμικό στυλ, να εστιάσουν στη συνολική σχεδίαση και να βελτιώσουν την ασφάλεια.

Η τεχνολογία full LED στους προβολείς βελτιώνει την όραση, καθιστώντας ακόμα και τον πιο σκοτεινό δρόμο ορατό στον οδηγό ενώ ενσωματώνει τη σχεδιαστική υπογραφή φωτισμού LED της SEAT, δίνοντας στο νέο Leon την χαρακτηριστική όψη SEAT.

Οι πλευρικοί καθρέφτες του οχήματος περιλαμβάνουν ενσωματωμένους δείκτες LED και οι εκδόσεις με full LED εξοπλισμό περιλαμβάνουν φώτα καλωσορίσματος με προβολή της λέξης Hola στο έδαφος καθώς ενεργοποιείται το όχημα.

Η εξωτερική σχεδίαση του νέου SEAT Leon ενισχύεται περαιτέρω με το κατά μήκος φωτισμό στο πίσω μέρος του οχήματος. Η τεχνολογία δίνει εμφανώς μεγαλύτερη έκφραση στο πίσω μέρος και κάνει το όχημα να ξεχωρίζει. Το νέο Leon περιλαμβάνει επίσης δυναμικούς δείκτες προειδοποίησης που καθιστούν την κατεύθυνση του οχήματος σαφέστερη και ως εκ τούτου ασφαλέστερη.

Εσωτερικά, το σύστημα φωτισμού full LED προσδίδει ενισχυμένη προσωπικότητα. Ο φωτισμός διαχέεται στο μπροστινό τμήμα της καμπίνας, από τις πόρτες και την κορυφή του ταμπλό δημιουργώντας ένα φωτεινό τόξο που μπορεί να αλλάξει χρωματικό τόνο ανάλογα με τις ανάγκες βάση του SEAT drive profile.

6.Συνδεσιμότητα: Το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο όχημα της μάρκας

Το νέο SEAT Leon είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο όχημα της μάρκας. Στην καρδιά του Leon υπάρχει το SEAT Digital Cockpit, το οποίο διαθέτει έναν υψηλής ευκρίνειας ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25΄΄ και σύστημα infotainment. Το standard Media system διαθέτει οθόνη 8,25΄΄με συμβατότητα smartphone ενώ το μεγαλύτερο σύστημα Navi οθόνης 10΄΄ προσφέρει 3D συνδεδεμένη πλοήγηση, τεχνολογία οθόνης τύπου Retina, φυσικό έλεγχο φωνής καθώς και αναγνώριση χειρονομίας για απλούστευση της αλληλεπίδρασης των χρηστών.

Η νέα φωνητική αναγνώριση της SEAT επιτρέπει μια φυσική κατανόηση της γλώσσας, προκειμένου να επιτρέψει στο χρήστη να αλληλεπιδράσει με το σύστημα infotainment χρησιμοποιώντας φυσικές εντολές – το σύστημα ανταποκρίνεται απλά λέγοντας τη διεθνή λέξη “Hola” δύο φορές -, κάνοντας διορθώσεις και αναφορές σε προηγούμενες εντολές. Έτσι, αν πρέπει να βρείτε πληροφορίες πλοήγησης ή να αναζητήσετε μουσική, ο τρόπος είναι ταχύτερος, ευκολότερος και ασφαλέστερος.

Mε το σύστημα Full Link, οι πελάτες θα μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τους ζωή, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν: Apple CarPlay (χρησιμοποιώντας ασύρματη σύνδεση που βασίζεται σε Bluetooth ή WLAN) ή Android Auto χρησιμοποιώντας μια καλωδιακή σύνδεση.

Το σύστημα Full Link είναι η πύλη της συνδεσιμότητας, επιτρέποντας στους χρήστες να συνδέουν τις κινητές συσκευές τους στο infotainment σύστημα του αυτοκινήτου και να μεταφέρουν το ψηφιακό οικοσύστημα τους στο όχημα με ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο που δεν θα αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο, χρησιμοποιώντας είτε το σύστημα infotainment ή τα ενσωματωμένα χειριστήρια στο τιμόνι.

Και με το προαιρετικό Connenctivity Box με επαγωγική φόρτιση που πληροί τα πρωτόκολλα Qi, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τίποτα.

Η Online Connecitvity Unit με ενσωματωμένη κάρτα SIM σημαίνει ότι το νέο SEAT Leon δεν θα χάσει ποτέ τη σύνδεσή του με τον ψηφιακό κόσμο και σε μελλοντικές εξελίξεις το σύστημα θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις τελευταίες εφαρμογές infotainment, ενημερωμένες κάθε στιγμή. Ως εκ τούτου, το νέο SEAT Leon θα είναι σε θέση να προσφέρει νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του. Η ενσωματωμένη eSIM σημαίνει επίσης ότι το SEAT Leon επωφελείται από την υπηρεσία eCall, η οποία επικοινωνεί άμεσα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση συμβάντος, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας στο όχημα. Δεν είναι μόνο η δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσης έκτακτης ανάγκης (χειροκίνητη ή αυτόματη), αλλά και ότι σημαντικά δεδομένα του οχήματος θα σταλούν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως η τοποθεσία του αυτοκινήτου, ο τύπος του κινητήρα, το χρώμα του αμαξώματος ή ο αριθμός των επιβατών, καθιστώντας ευκολότερη την παροχή βοήθειας.

Επιπλέον, η online συνδεσιμότητα μέσω ενσωματωμένης eSIM επιτρέπει σε ορισμένες λειτουργίες infotainment να χρησιμοποιούν πληροφορίες πραγματικού χρόνου από το cloud, δίνοντας πρόσθετη διάσταση στο παραδοσιακό σύστημα πλοήγησης. Για παράδειγμα, online πληροφορίες κίνησης, στάθμευσης και τοποθεσίες πρατηρίων καυσίμου, ώρες λειτουργίας και τρέχουσες τιμές.

Ένας νέο κόσμος ανοίγει χάρη στην εφαρμογή SEAT Connect, η οποία μπορεί να μεταφορτωθεί στην έξυπνη συσκευή, παρέχοντας τηλεχειρισμό σε μια πληθώρα λειτουργιών που θα βοηθήσουν να μεγιστοποιηθεί η απόλαυση του οδηγού και να βελτωθεί η ασφάλεια.

Έξω από το όχημα, χάρη στην εφαρμογή SEAT Connect, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του οχήματός τους από απόσταση: δεδομένα οδήγησης, θέση στάθμευσης, κατάσταση του οχήματος συμπεριλαμβανομένων των θυρών και των φώτων, ρύθμιση ειδοποιήσεων ταχύτητας ώστε να μπορείτε να προειδοποιήσετε αν κάποιος που χρησιμοποιεί το όχημά σας οδηγεί πολύ γρήγορα, αντικλεπτικές ειδοποιήσεις, άνοιγμα και κλείσιμο θυρών με υπηρεσία remote lock και unlock, ενεργοποίηση κόρνας και φλας για να βρίσκεται το αυτοκίνητο πιο εύκολα. Δεν τελειώνει όμως εδώ αφού με την έκδοση plug-in hybrid έχουν προστεθεί επιπλέον χαρακτηριστικά που βοηθούν τους χρήστες. Οι οδηγοί plug-in hybrid οχημάτων μπορούν να διαχειριστούν τη διαδικασία φόρτισης εξ αποστάσεως μέσω του e-Manager, να ελέγξουν τον κλιματισμό και να διαχειριστούν τις ώρες αναχώρησης από την εφαρμογή smartphone.

Ο αριθμός των in-car και online υπηρεσιών θα αυξηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του οχήματος καθώς το ψηφιακό οικοσύστημα επεκτείνεται, ενισχύοντας την εμπειρία του χρήστη.

7.Κινητήρες: Ευρεία γκάμα προηγμένων κινητήρων

Το νέο SEAT Leon αναπτύχθηκε με μία γκάμα κινητήρων που περιλαμβάνει επίσης και τρεις ηλεκτροκίνητες εκδόσεις για πρώτη φορά. Η νέα γενιά του compact μοντέλου επωφελείται από εκδόσεις βενζίνης (TSI), diesel (TDI), συμπιεσμένου φυσικού αερίου (TGI), mild-hybrid (eTSI) και plug-in hybrid (eHybrid), παρέχοντας στους πελάτες τη σωστή επιλογή κινητήρα για να ταιριάζει με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Οι εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο DSG επωφελούνται από την τεχνολογία αλλαγής ταχυτήτων shift-by-wire. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο επιλογέας ταχυτήτων να μην είναι συνδεδεμένος στο κιβώτιο ταχυτήτων μηχανικά, αλλά να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές εντολές

Βενζίνη

Οι βενζινοκίνητες εκδόσεις είναι όλες άμεσης έγχυσης και με υπερσυμπιεστή, αποδίδουν μεταξύ 110PS και 190PS και περιλαμβάνουν τρικύλινδρους κινητήρες TSI 1.0lt (81kW/110PS) και μεγαλύτερους κινητήρες TSI 1.5lt (96kW/130PS και 110kW/150PS).

Οι κινητήρες 1.0 TSI 110PS και 1.5 TSI 130PS χρησιμοποιούν τη διαδικασία καύσης κύκλου Miller και μεταβλητό γεωμετρικό υπερσυμπιεστή για να πάνε την αποδοτικότητα στο επόμενο επίπεδο. Οι κινητήρες των 1.5 λίτρων ενσωματώνουν επίσης Active Cylinder Management για μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας. Στην κορυφή είναι ο κινητήρας TSI 140kW/190PS 2.0lt που συνδέεται με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη.

Diesel

Το diesel παραμένει μια σημαντική τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το νέο Leon διαθέτει αξιόλογες επιλογές κινητήρα diesel: όλες οι εκδόσεις TDI είναι 2.0lt με 85kW/115PS και 110kW/150PS.

Οι εκδόσεις TDI διαθέτουν το εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας καυσίμων SCR, Twin Dosing με διπλή έγχυση AdBlue που μειώνει σημαντικά τις εκπομπές NOx σε σύγκριση με τους κινητήρες diesel της προηγούμενης γενιάς του Leon. Το αποτέλεσμα είναι μια γκάμα κινητήρων diesel που πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις των τελευταίων προτύπων εκπομπών ρύπων.

mHEV

Για πρώτη φορά, το νέο SEAT Leon περιλαμβάνει επίσης 48V mild hybrid τεχνολογία (eTSI), επιτρέποντας στο compact αυτοκίνητο να προσφέρει ακόμη υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων & οικονομίας: 1.0 TSI 81kW/110PS και 1.5 TSΙ 110kW/150PS αποκλειστικά με DSG.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν εκκινητή-γεννήτρια 48V και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 48V, οφέλη δε αποκομίζονται, εφόσον το σύστημα επιτρέπει στο Leon τη λειτουργία coast με τον κινητήρα  εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια μερικών οδηγικών σεναρίων, την ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα και την υποστήριξη του κινητήρα με ηλεκτρική βοήθεια.

Plug-in hybrid

Και καθώς η SEAT επεκτείνει τη χρήση της ηλεκτροκίνησης, η τέταρτη γενιά Leon θα περιλαμβάνει σύντομα μια προηγμένη έκδοση plug-in hybrid. Ο συνδυασμός ενός ηλεκτρικού κινητήρα 1.4lt TSI, μπαταρίας ιόντων λιθίου 13kWh και εξατάχυτου κιβώτιου ταχυτήτων DSG, αποδίδει ισχύ 150kW/204PS και ηλεκτρική αυτονομία περίπου 60 χλμ (WLTP).

Η plug-in hybrid έκδοση επιτρέπει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν μόνο την ηλεκτρική λειτουργία, με αυτονομία έως και 60 χιλιόμετρα (WLTP) χρησιμοποιώντας την ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία του.

CNG

Το νέο SEAT Leon θα διατίθεται επίσης από τις αρχές του 2021 και με CNG 1.5 λίτρων TGI, με απόδοση 96kW/130PS.

Το όχημα διαθέτει 3 δεξαμενές CNG συνολικής χωρητικότητας 17,3 kg, δίνοντας στο νέο SEAT Leon CNG αυτονομία 440 χιλιομέτρων χωρίς ανεφοδιασμό. Και αν οι δεξαμενές CNG αδειάσουν, ο κινητήρας αλλάζει αυτόματα σε λειτουργία βενζίνης μέχρι τον επόμενο σταθμό καυσίμων CNG.

8.Ασφάλεια: Το ασφαλέστερο SEAT που κατασκευάστηκε ποτέ, με ιδιαίτερα αναπτυγμένα συστήματα υποβοήθησης

«Το νέο SEAT Leon σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να είναι το πιο καινοτόμο προϊόν της μάρκας που έχει κατασκευαστεί ποτέ – εκτός από την online συνδεσιμότητα προσφέρει επίσης υπερσύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Εμπνέει το πάθος και αφυπνίζει τους ανθρώπους, οι οποίοι κοιτάζοντας το, τους μεταβιβάζει την ουσία του», δήλωσε ο Axel Andorff, Executive Vice-president for Research and Development της SEAT.

Η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου Leon SEAT και ενσωματώνει μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Οι διάφορες τεχνολογίες ασφάλειας σημαίνουν ότι το νέο SEAT Leon αντιλαμβάνεται τον περιβάλλοντα χώρο και προσφέρει τη βέλτιστη προστασία, ανεξάρτητα από τις συνθήκες οδήγησης, πηγαίνοντας την ασφάλεια στο επόμενο επίπεδο.

Το νέο SEAT Leon συγκεντρώνει μια σειρά από νέα συστήματα ADAS, συμπεριλαμβανομένων των Dynamic Chassis Control (DCC), Adaptive Cruise Control (ACC), Emergency Assist, Travel Assist και Side & Exit assist, τα οποία από κοινού, προστατεύουν το όχημα και τους επιβαίνοντες σε κατάσταση οδήγησης ή στάθμευσης.

Χάρη στο νέο Dynamic Chassis Control του νέου SEAT Leon, η οδήγηση και ο χειρισμός του οχήματος προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του οδηγού, κάνοντας το όχημα πιο άνετο οδηγικά.

Η τεχνολογία Adaptive Chassis αντιδρά συνεχώς στην κατάσταση οδήγησης ενώ παράλληλα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, λαμβάνονται υπόψη διάφορα στοιχεία όπως οι ελιγμοί διεύθυνσης, πέδησης και επιτάχυνσης, βελτιστοποιώντας την απόσβεση σε κάθε τροχό και παρέχοντας άνεση και δυναμική.

To Adaptive Cruise Control (ACC) τοποθετεί το Leon με βάση τη διαδρομή του και τα δεδομένα GPS που παρέχονται από το navigation system, επιτρέποντας του να διορθώνειι την ταχύτητα ανάλογα με τις συνθήκες– στροφές, κυκλικοί κόμβοι, διασταυρώσεις, όρια ταχύτητας και κατοικημένες περιοχές. Και χρησιμοποιώντας τα εισερχόμενα δεδομένα της τοποθετημένης μπροστά κάμερας, προσαρμόζει την ταχύτητα ανάλογα με τις αλλαγές ορίων.

Η λειτουργικότητας της αυτόματης οδήγησης θα συνεχίσει με την εισαγωγή της λειτουργίας του συστήματος Travel Assist στο εγγύς μέλλον. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί πληροφορίες από το ACC και το Lane Assist για να διατηρεί ενεργά το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του δρόμου και να προσαρμόζει την ταχύτητα του στη προπορευόμενη κυκλοφορία, παρέχοντας υποβοηθούμενη οδήγηση σε ταχύτητες έως 210 χλμ/ώρα. Η τεχνολογία θα επιτρέψει επίσης την προσπέραση – οι οδηγοί χρειάζονται μόνο να ενεργοποιήσουν το δείκτη κατεύθυνσης και αν η κυκλοφορία το επιτρέπει το όχημα θα πραγματοποιεί αυτόματα ελιγμό.

Για νομικούς λόγους και λόγους ασφαλείας, ο οδηγός πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς το σύστημα και τον περιβάλλοντα χώρο, έχοντας τουλάχιστον το ένα χέρι στο τιμόνι. Αν αφήσει ανέπαφο το τιμόνι για 15 δευτερόλεπτα, το οποίο διαθέτει αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας στην αφή, ενεργοποιούνται ηχητικά και οπτικά προειδοποιητικά μηνύματα καθώς και απότομο φρενάρισμα. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει και δεν αγγίξει το τιμόνι ενεργοποιείται η λειτουργία Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Assist) και ακολουθεί διαδικασία σταδιακής ακινητοποίησης του Leon.

Μια ακόμη νέα προσθήκη στην ασφάλεια του νέου SEAT Leon είναι το Exit Warning. Το Exit Warning εκδίδει οπτικές και ακουστικές προειδοποιήσεις όταν ανιχνεύει ότι το άνοιγμα της πόρτας ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Επίσης, θα μπορεί να αποτρέπει το άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου από την πλευρά διερχόμενου δικύκλου, ποδηλάτου ή πεζού.

9.Κληρονομιά: Το ταξίδι στην τέταρτη γενιά

Από την πρώτη παρουσίαση του το 1999, το SEAT Leon είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της μάρκας καταγράφοντας εκπληκτικούς αριθμούς πωλήσεων, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και φέρνοντας νέα επίπεδα δυναμισμού και σχεδίασης σε μία απίστευτα ανταγωνιστική κατηγορία.

Όλες οι γενιές Leon έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell, στη Βαρκελώνη. Το SEAT Leon πήρε το όνομα του από την ισπανική πόλη Leon, μία παράδοση της μάρκας, δεδομένου ότι 14 μοντέλα έχουν πάρει το όνομα τους από μία πόλη της Ισπανίας (Ronda, Ibiza, Malaga, Marbella, Toledo, Inca, Alhambra, Cordoba, Arosa, Leon, Altea, Ateca, Arona και Tarraco).

Η πρώτη γενιά Leon σηματοδότησε την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία C το 1999 και πούλησε περισσότερα από 500.000 αυτοκίνητα. Ήταν ένα μοντέλο που διέθετε μία σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες: σύστημα τετρακίνησης Haldex (ήταν το πρώτο μοντέλο SEAT που συνδύασε την τετρακίνηση με ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων), κιβώτιο έξι ταχυτήτων και έναν ισχυρό κινητήρα 132kW/180PS.

Η πρώτη γενιά Leon ήταν επίσης και το πρώτο hatch μοντέλο της μάρκας με απόδοση πάνω από 147kW/200PS μετά το λανσάρισμα του Leon Cupra 2.8 V6 το 2000. Ένα εκπληκτικό όχημα, με κινητήρα V6 και απόδοση 150kW/204PS.

Το 2005 η SEAT παρουσίασε τη δεύτερη γενιά Leon. Ήταν πρόκληση να ξεπεράσει την επιτυχία του προηγούμενου μοντέλου, αλλά το πέτυχε. Όχι μόνο εισήγαγε το ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης, την τεχνολογία άμεσης έγχυσης, του Start & Stop και τον εναλλάκτη ανάκτησης ενέργειας, αλλά ενίσχυσε και την ασφάλεια.

Το Leon επωφελήθηκε από ένα βελτιωμένο σύστημα ESP, ηλεκτρονικό κλείδωμα διαφορικού EDS, EAT system και συμπληρώθηκε από υψηλού επίπεδου τεχνολογία που επέτρεψε μέγιστη απόδοσης πέδηση ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες δίσκου. Υπήρχε επίσης το σύστημα BSW το οποίο καθάριζε τα φρένα όταν λειτουργούσε ο υαλοκαθαριστήρας του παρμπρίζ.

Η δεύτερη γενιά Leon δημιούργησε και την επόμενη γενιά CUPRA, το Leon CUPRA R, με τον 2λιτρο κινητήρα TSI 194kW/265PS, ένα αυτοκίνητο που έγινε το πιο ισχυρό μοντέλο στην ιστορία της SEAT εκείνη την εποχή.

Συνολικά, πάνω από 675.000 SEAT Leon δεύτερης γενιάς πωλήθηκαν και συνέβαλαν ώστε να  καθοριστεί η δυναμική για το αυτοκίνητο της τρίτης γενιάς, το οποίο έθεσε τον πήχη ακόμη υψηλότερα.

Η τρίτη γενιά SEAT Leon, που παρουσιάστηκε το 2012, ήταν αναμφισβήτητα το πιο προηγμένο τεχνολογικά όχημα της μάρκας μέχρι τότε, προσφέροντας πληθώρα τεχνολογίας επιδόσεων, αποδοτικότητας και ασφάλειας. Όλες οι εκδόσεις του λανσαρίσματος περιελάμβαναν Start & Stop, Full LED headlights, High-Beam Assist, Lane Control Assist, Fatigue Detection και επτά αερόσακους στο βασικό εξοπλισμό. Η SEAT ενσωμάτωσε επίσης της τεχνολογία FullLink, ενισχύοντας τις επιλογές συνδεσιμότητας της μάρκας.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχαν πωληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα, εδραιώνοντας τη θέση του ως ένα από τα πιο επιτυχημένα οχήματα της SEAT.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button