NEA

Πότε πέρασαν 50 χρόνια από την πρώτη Toyota Celica;

Το γιαπωνέζικο σπορ μοντέλο έχει να επιδείξει 7 γενιές Celica από το 1970 έως το 2006 και έκτοτε δεν υπάρχουν σημάδια της επιστροφής του πασίγνωστου κουπέ.

Η πρώτη γενιά ήταν η Celica TA22 και κατασκευάστηκε την περίοδο 1970-77 έχοντας ως βάση την Carina με κινητήρες από 1.400 έως 2.200 κ.εκ. και σασμάν με 4 ή 5 σχέσεις, καθώς και αυτόματο με 3. Η Celica GT που έφτασε στην Ευρώπη αργότερα είχε έναν 1.600άρη κινητήρα με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και διπλά καρμπυρατέρ.

Η επόμενη γενιά ήταν η TA40 και ένα έντονα liftback σχήμα με μακριά πίσω κρύσταλλα. Ήταν ίσως η πιο αδιάφορη Celica. Το 1981 λανσαρίστηκε η TA60 με τον πρώτο ευρείας παραγωγής γιαπωνέζικο 16-βάλβιδο και είχε μέχρι και κάμπριο έκδοση. Ξεχωριστή ήταν η Celica Supra 2.8i με εξακύλινδρο ισχύος 170 ίππων και ένα στοιχείο που την ξεχώριζε ήταν οι pop-up προβολείς.

Η TA160 (1985-89) με το πιο αεροδυναμικό σχήμα ήταν μια σχεδιαστική εξέλιξη της TA60. Ήταν η πρώτη Celica με μπροστά κίνηση και για πρώτη φορά είχε και τετρακίνητη έκδοση: την Celica GT-Four. H αγωνιστική έκδοση είχε πολλές επιτυχίες στο WRC. Ωστόσο, ακόμη πιο πετυχημένη Celica ήταν η 5ης γενιάς (1989-93) με τρία πρωταθλήματα οδηγών και δύο κατασκευαστών την περίοδο 1992-94. Πέρα από την GT-Four οι συμβατικές εκδόσεις ήταν προσθιοκίνητες.

Για πολλούς η 6η γενιά της Celica με τους χαρακτηριστικούς στρόγγυλους προβολείς θεωρείται η πιο διάσημη με κίνηση μπροστά ή τετρακίνηση στην GT-Four, τεσσάρι αυτόματο κιβώτιο ή πεντάρι χειροκίνητο. Είχε επίσης έκδοση Cabrio. Αντίθετα η τελευταία Celica με την αιχμηρή σχεδίαση είχε παρουσιαστεί μόνο ως κουπέ. Είχε δύο μοτέρ, κίνηση μπροστά και το γνωστό σύστημα μεταβλητής βύθισης VVT-Li που έμεινε γνωστό ως το VTEC της Toyota.

Παρακάτω θα βρείτε αρκετές εικόνες (που συγκέντρωσε το Carscoops) από όλες τις γενιές Celica ελπίζοντας κάποια στιγμή να δούμε ξανά στο δρόμο ένα νέο μοντέλο με αυτή την ονομασία. Κάτι που για την ώρα ακούγεται απίθανο…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!