NEA

Ευρώπη – Σεπτέμβριος: Για πρώτα φορά τα ηλεκτροϋβριδικά ξεπέρασαν τα ντίζελ!

Έστω και με μια βραχεία κεφαλή η ευρωπαϊκή αγορά σημείωσε ένα ορόσημο αφού για πρώτη φορά το ντίζελ βγαίνει τρίτο σε ένα μήνα πωλήσεων.

Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή είναι πως στα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα περιλαμβάνονται όλα. Από τα πλήρως υβριδικά και τα plug-in, μέχρι τα ηλεκτρικά και τα mild-hybrid. Οπότε είναι κάπως πλασματικό να μιλάμε για επικράτηση των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων όταν τα περισσότερα από αυτά είναι ήπιας υβριδικής τεχνολογίας, ένα σύστημα που σύντομα θα είναι τόσο κοινό όσο παλιότερα τα start/ stop.

Την άποψή μου επιβεβαιώνει και η παραπάνω εικόνα αφού πέρυσι μόλις το 11% ανήκε στα εξηλεκτρισμένα, αλλά χάρη στα mild-hybrid το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάστηκε. Και αυτόματα η Jato Dynamics παίρνει τα βενζινοκίνητα mild hybrid και τα τοποθετεί στην σχετική κατηγορία μαζί με τα φουλ υβριδικά κ.α. εμφανίζοντας τα συμβατικά βενζινοκίνητα αποδυναμωμένα στο 47% (σε σχέση με το 59% του 2019).

Οι συνολικές πωλήσεις στην Ευρώπη το πρώτο δεκάμηνο έχουν πέσει κατά 29%, στις 8,54 εκατ. μονάδες. Μετά τη γενική κατακραυγή και την σταδιακή στροφή των κατασκευαστών προς τον εξηλεκτρισμό το diesel έπεσε στο 24,8% από το αντίστοιχο 29% του περσινού μήνα. Ακόμη και έτσι λογικά το diesel θα σταθεροποιηθεί στο 25-30% για τους… τολμηρούς που το έχουν ανάγκη.

Τέλος, να πούμε πως για το Σεπτέμβριο το VW Golf παρέμεινε το δημοφιλέστερο μοντέλο σε πωλήσεις με 28.731 μονάδες, ακολουθούμενο από τα Opel Corsa και Renault Clio. Στα υβριδικά κυριαρχεί η Toyota Corolla και στα mild hybrid το Ford Puma. Στα plug-in υβριδικά η κορυφαία τριάδα είναι τα Mercedes-Benz A-Class, Volvo XC40 και Audi Q5, ενώ στα ηλεκτρικά το πρώτο λόγο έχει Tesla Model 3 έχοντας πίσω του τα Renault Zoe και VW ID.3.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button