NEA

Προσοχή στον καταλύτη του αυτοκινήτου σας!

Τελευταία έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων κλοπής του καταλύτη σε αυτοκίνητα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας και άνω της δεκαετίας.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές αποσπάσεις καταλυτικών μετατροπέων, περισσότερο σε παλιά και λιγότερο σε νεότερης ηλικίας. Η κλοπή ενός καταλύτη και ανάλογα με το μοντέλο είναι σχετικά εύκολη αφού με έναν ηλεκτρικό τροχό μπορεί ο κλέφτης να κόψει μέσα σε μερικά λεπτά το συγκεκριμένο εξάρτημα του αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τον τύπο και την ηλικία του καταλύτη, ο κλέφτης μπορεί να τον πουλήσει για 50-300 ευρώ, ως μεταχειρισμένο σε κάποιο συνεργείο και με την τοποθέτηση να δικαιολογείται με παραστατικό επισκευής εξάτμισης. Στις οργανωμένες κλοπές όπου υπάρχει συγκέντρωση πολλών τεμαχίων καταλυτών, τα κλοπιμαία διοχετεύονται σε δίκτυα ή σε εμπόρους μετάλλων και άχρηστων σιδηρικών που τους διοχετεύουν σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, στην Ινδία κ.α.

Το οξύμωρο είναι οι καταλύτες στα νέα αυτοκίνητα δεν έχουν τόσο ζήτηση από την αγορά, τόσο λόγω του ότι δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης, όσο επειδή αποτελούνται από υλικά μικρότερης αξίας. Αντίθετα, οι παλιοί καταλύτες έχουν μεγαλύτερη αξία σε μέταλλα αφού οι παλιότερης τεχνολογίας είχαν περισσότερο ρόδιο, παλλάδιο κ.α., ενώ και μεγαλύτερη ζήτηση.

Η φωτογραφία που βλέπετε προέρχεται από ένα παλιό VW Polo, ενός γείτονα λίγο πάνω από το Σισμανόγλειο στην περιοχή των Μελισσίων, και μπορείτε να δείτε πως ο κλέφτης έκοψε τις σωλήνες για να αφαιρέσει εύκολα τον καταλύτη. Το θέμα είναι πως αν ο καταλύτης ενός αυτοκινήτου μπει στο στόχαστρο ενός κλέφτη δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι προφύλαξης.

Οι τιμές αυτών των πολύτιμων υλικών τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε όλο τον κόσμο. Η τιμή του παλλάδιου έχει πενταπλασιαστεί στα περίπου 2.000 ευρώ η ουγκιά (τα 28 γραμμάρια περίπου) ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το ρόδιο, το οποίο κάνει ένα ξέφρενο ράλι τα τελευταία πέντε χρόνια, φθάνοντας κοντά στα 20.000 ευρώ η ουγκιά. Αυτό σημαίνει ότι έχει τουλάχιστον 12 φορές την τιμή του χρυσού.

Αξιοσημείωτο είναι πως έξαρση στις κλοπές καταλυτικών μετατροπέων υπάρχει και στον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ μπορείτε να δείτε μια κλοπή στην Βρετανία, ενώ στις ΗΠΑ και σε διάφορες Πολιτείες οι κλοπές καταλυτών ήταν 8 φορές περισσότερες από το 2020.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!