PINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

BMW – Ford: Συνεργασία για solid-state μπαταρίες στερεού τύπου

Πρόκειται για μία ακόμη συμμαχία στο κυνήγι της εξέλιξης αποδοτικότερων μπαταριών που θα χωρούν περισσότερη ενέργεια για να προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Οι BMW και Ford ανακοίνωσαν μια επένδυση 130 εκατομμυρίων στην εταιρία Solid Power που έχει ιδρυθεί από το 2012 και έχει ως έδρα το Κολοράντο. Η επένδυση αφορά στην εξαγορά άγνωστου αριθμού μετοχών σε ίσους αριθμούς για την κάθε εταιρία με την Solid Power να έχει ιδρυθεί το 2012 στο Κολοράντο.

Στόχος είναι η εξέλιξη και η παραγωγή μπαταριών στερεού τύπου μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Toyota εκτιμά πως θα έχε έτοιμες τις πρώτες solid state (σε πρωτότυπο μοντέλο) κάπου το 2025, ενώ και η VW έχει την δική της start-up εταιρία ονόματι Quantum Scape με στόχο να προηγηθεί με EV που θα έχουν τέτοιες μπαταρίες κάπου το 2024.

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες μπαταρίες λιθίου-ιόντων οι solid state δεν έχουν υγρός ηλεκτρολύτη αλλά στέρεο δίχως τον κίνδυνο ανάφλεξης. Ταυτόχρονα, οι solid state έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα (περίπου έως 30%). Ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα πως κατασκευαστικά είναι σχετικά ακριβές και το σημαντικότερο πως δεν συμπαθούν τους άτακτους κύκλους φόρτισης έχοντας αντίκτυπο στην μακροζωία τους. Ζητήματα που προφανώς θα έχουν επιλυθεί μέσα στην δεκαετία.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!