NEA

Σταματά την εξέλιξη των κινητήρων diesel και η Citroen;

Όπως δήλωσε ο CEO της Citroen, Vincent Cobee, στο βρετανικό περιοδικό Autocar, το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού για τους diesel κινητήρες είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

«Το ποσοστό των diesel στην κατηγορία αυτή πριν από πέντε χρόνια στο 80%, λιγότερο από 50% πέρσι και μάλλον θα είναι λιγότερο από 15% σε τρία με τέσσερα χρόνια», είπε ο διευθυντής της Citroen αφήνοντας υπονοούμενα για την εγκατάλειψη των πετρελαιοκινητήρων με πιθανή ημερομηνία το 2025 (όταν θα τεθεί σε ισχύ το Euro 7).

Χαρακτηριστικό είναι πως η ναυαρχίδα της μάρκας, τo νέο C5 X, δεν έχει diesel έκδοση και μόνο βενζίνης, υβριδικές και ηλεκτρική. Η Citroen και ο όμιλος PSA γενικότερα διαθέτουν εδώ και χρόνια από τους καλύτερους πετρελαιοκινητήρες της αγοράς.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και οι σχετικές αυστηρές προδιαγραφές για τους ρύπους υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να τα δώσουν όλα στα ηλεκτρικά παγώνοντας και ουσιαστικά μη εξελίσσοντας τους diesel.

Αξιοσημείωτο είναι πως ήδη αρκετές εταιρίες (με πιο πρόσφατες τις Renault και Hyundai) έχουν ανακοινώσει πως σταματούν την εξέλιξη των κινητήρων πετρελαίου και θα συνεχίσουν να τους διαθέτουν μέχρι να μην συμμορφώνονται με τις νόρμες των ρύπων. 

Σε κάθε περίπτωση οι diesel κινητήρες δεν αξίζουν αυτό τον εκτοπισμό (και πιθανότατα τον αφανισμό τους μέχρι το τέλος της δεκαετίας) μόνο και μόνο για να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση.

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!