MUST_READNEAPINED

Το κινεζικό τύπου τρένο Maglev είναι ταχύ όσο ένα αεροσκάφος [video]

Η Κίνα απέκτησε το ταχύτερο τρένο στον κόσμο που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως τα 600 χλμ./ώρα υιοθετώντας τεχνολογία ανάλογη ενός Maglev.

Οι Κινέζοι προχώρησαν σε μια ακόμη τεχνολογική επίδειξη ισχύος με την κρατική εταιρία China Railway Rolling Stock Corporation να παρουσιάζει το ταχύτερο τρένο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα σπάνιο μέσο μεταφοράς που για την κίνηση του δεν χρησιμοποιεί ράγες, αλλά πρακτικά αιωρείται χάρη σε ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται γύρω από τα σημεία/ οδηγούς.

Η αιώρηση του έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τριβές και σε συνδυασμό με το αεροδυναμικό σχήμα το εικονιζόμενο τρένο μπορεί να ταξιδέψει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα με 600 χλμ./ώρα. Μάλιστα, με πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου και κραδασμών αφού το τρένο δεν πατά σε ράγες.

Πάντως, τα τύπου Maglev τρένα είναι πανάκριβα και για αυτό στην Κίνα υπάρχει μόνο μια γραμμή που ενώνει το διεθνές αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης με τον σταθμό Longyang Road. Πρόκειται για μια απόσταση 30 χιλιομέτρων που μπορεί να καλυφθεί σε μόλις 7,5 λεπτά μιας και η επιτρεπόμενη προσώρας ταχύτητα είναι στα 430 χλμ,/ώρα.

Με το νέο Maglev η κυβέρνησης της Κίνας στοχεύει στην σύνδεση του Πεκίνο με την Σαγκάη, μία απόσταση 1.000 χιλιομέτρων που θα καλύπτεται σε μόλις 2 ώρες. Πρόκειται για μία απόσταση πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, την οποία ένα τέτοιο τρένο θα μπορούσε να καλύψει σε λιγότερο από 2,5 ώρες. Ένα αεροπλάνο της γραμμής χρειάζεται περίπου 3 ώρες αφού συνήθως υπάρχει και έντονο εναέριο κυκλοφοριακό, ενώ το ταχύτερο από τα υπάρχοντα τρένα απαιτεί 5,5 ώρες.

Πάντως, οι Ιάπωνες στους οποίους πιστώνεται η τεχνολογία Maglev δεν έχουν σκοπό να αφήσουν αναπάντητη αυτή την πρόκληση αφού σκοπεύουν να θέσουν σε λειτουργία ένα ακόμη ταχύτερο τρένο (στα 600+ χλμ./ώρα) μέχρι το 2027. Εντυπωσιακό, δε νομίζετε;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!