NEA

Σωτήριες οι μπαριέρες με κυλιόμενα βαρελάκια [video]

Μία πολύ ενδιαφέρουσα λύση σε σχέση με τις συνηθισμένες σιδερένιες μπαριέρες μας έρχεται από τη Νότια Κορέα.

Δεν χωρά αμφιβολία πως οι μπαριέρες που οριοθετούν τα όρια ενός δρόμου αποδεικνύονται σωτήριες όταν ένα όχημα εκτραπεί από την κανονική του πορεία. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που λειτουργούν και αντίστροφα.

Και εδώ έρχεται το Roller System, μια η ιδέα που μοιάζει απλή αν και η κατασκευή είναι σχετικά πολύπλοκη. Ουσιαστικά, κατά μήκος της μπαριέρας έχουν τοποθετηθεί βαρελάκια ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης το όχημα να μην σέρνεται πάνω στο μέταλλο, αλλά να κυλά και με ένα μικρό ριμπάουντ να επανέρχεται στην κανονική του πορεία.

Οι μπαριέρες έχουν ύψος μέχρι 96 εκατοστά και τα βαρελάκια είναι κατασκευασμένα από ένα εξελιγμένο συνθετικό υλικό ώστε να απορροφούν τις δυνάμεις της σύγκρουσης. Δίχως να παραμορφώνονται ή να καταστρέφονται μετά από την έκθεση στον ήλιο για πολλά χρόνια.

Επίσης, τα βαρελάκια μπορούν να έχουν διαφορετικό μέγεθος έτσι ώστε ανάλογα το σημείο που θα τοποθετηθούν και το είδος της κίνησης (για παράδειγμα φορτηγά) να επιλέγεται η καταλληλότερη διαμόρφωση.

Προς το παρόν οι πρωτότυπες Roller System μπαριέρες δοκιμάζονται σε αυτοκινητόδρομο της Νότιας Κορέας μήκους 100 χιλιομέτρων και λογικά η εφαρμογή τους θα κριθεί από τη  αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με το κατασκευαστικό κόστος. Πάντως, αν είναι λειτουργικές θα άξιζε να τοποθετηθούν σε επικίνδυνα σημεία των δρόμων, δε νομίζετε;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!