NEA

Το τέλος της βενζίνης με μόλυβδο σε όλο τον κόσμο

Οριστικό τέλος της βενζίνης με μόλυβδο βάζει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και στην τελευταία χώρα του πλανήτη που χρησιμοποιεί αέριο μόλυβδου, που δεν είναι άλλη από την Αλγερία…

«Η επιτυχή επιβολή της απαγόρευσης της βενζίνης με μόλυβδο είναι ένα τεράστιο ορόσημο για την παγκόσμια υγεία και το περιβάλλον μας», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNEP Inger Andersen.

Η προσθήκη τετρά-αιθυλικού μόλυβδου σε καύσιμα Αναπτύχθηκε από την GM το 1921 και προαναγγέλθηκε ως μια σημαντική ανακάλυψη που θα τροφοδοτούσε μια νέα γενιά αυτοκινήτων, αεροπλάνων και μοτοσυκλετών χάρη στην ικανότητά της να δαμάσει το «χτύπημα» που καταστρέφει τον κινητήρα.

Το γεγονός ότι το καύσιμο έχει καταργηθεί σταδιακά παντού στη γη είναι, λέει το UNEP, είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής εκστρατείας 20 ετών που χρησιμοποίησε ένα μείγμα επιστήμης, δημόσιας εκπαίδευσης και πολιτικής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η απαγόρευση καυσίμων με μόλυβδο σώζει 1,2 εκατομμύρια ζωές, ενώ εξοικονομεί τον κόσμο 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έξοδα υγειονομικής περίθαλψης και άλλα έξοδα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η βενζίνη με μόλυβδο αποτελεί παρελθόν από το 2003 αν και δεν είναι λίγα τα αυτοκίνητα που χρήζουν ακόμα… εφοδιασμό με απλή βενζίνη και με την βοήθεια διάφορων πρόσθετων. 

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, προκύπτει ότι το 2010 ήταν 50.000 οχήματα, ενώ το 2011 μειώθηκαν στα 30.000. Το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός αυτός θα έχει πέσει κι άλλο μέχρι σήμερα, όπως τονίζεται. Ωστόσο ανάμεσά τους κυκλοφορούν  πολλά ιστορικά οχήματα, τα οποία  οι ιδιοκτήτες  είναι αναγκασμένοι να τα γεμίζουν με αμόλυβδη βενζίνη η οποία εμπλουτίζεται με ειδικές πρόσθετες ουσίες.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!