NEAPINED

Από ποια ηλικία μπορείς να βγάλεις δίπλωμα αυτοκινήτου; Δες τα κριτήρια

Πληθαίνουν τα ερωτήματα που φτάνουν στο Caroto και αφορούν το πότε μπορεί κάποιος και κάποια να αποκτήσει δίπλωμα αυτοκινήτου. Μερικοί ρωτάνε, αν μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο, όντας 17, τη στιγμή που έχουν στην κατοχή τους μηχανάκι, άλλοι πάλι ρωτάνε για το κόστος χωρίς τα μαθήματα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από μικρή έρευνα είμαστε σε θέση για να τους ενημερώσουμε για τα εξής:  Η εκπαίδευση του αυτοκινήτου ξεκινάει όταν ο υποψήφιος οδηγός έχει κλείσει τα 18 του χρόνια. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ηλικία του υποψηφίου.

Ο ερασιτέχνης οδηγός, με την εφαρμογή των διατάξεων για το νέου τύπου δίπλωμα, υποχρεούται να αναθεωρεί το δίπλωμα του κάθε 15 χρόνια (με τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις) και μέχρι τα 65 του. Από εκεί και πέρα κάθε τριετία (3 χρόνια) θα πρέπει να αναθεωρεί το δίπλωμα του και εφόσον οι γιατροί του το επιτρέπουν μπορεί να οδηγάει.

Με το δίπλωμα οδήγησης, που θα λάβει ο νέος κάτοχος, είναι αυτό της κατηγορίας Β και θα μπορεί να οδηγει αυτοκίνητα με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα μέχρι 3.500 kg και σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για τη μεταφορά οκτώ (8), το πολύ επιβατών, εκτός από τον οδηγό.

Τα αυτοκίνητα της κατηγορίας αυτής επιτρέπεται να συνδυάζονται με ρυμουλκούμενο, του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα δεν υπερβαίνει τα 750 kg, υπό τον όρο ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του συνδυασμού αυτού δεν υπερβαίνει τα 4.250 kg.

Η οδήγηση του συνδυασμού, στην περίπτωση που αυτός υπερβαίνει τα 3.500 kg, επιτρέπεται να γίνει με άδεια οδήγησης της κατηγορίας Β, μόνο εφόσον έχει χορηγηθεί έπειτα από επιτυχή δοκιμασία ελέγχου των ικανοτήτων και της συμπεριφοράς και φέρουν τον κοινοτικό κωδικό αριθμό 96.

Σε κάθε περίπτωση αν έχετε συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας για να βγάλετε δίπλωμα θα πρέπει να είσαι κάτοχος ΑΦΜ και να κατέχεις Ελληνική Ταυτότητα ή άδεια παραμονής ή εργασίας (σε ισχύ για τουλάχιστον 185 ημέρες).

Αν πληρείτε τα παραπάνω θα πρέπει:

  • Να τυπώσεις 4 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου (4cm x 6cm)
  • Να περάσεις από Παθολόγο & Οφθαλμίατρο

Να εκδώσεις & πληρώσεις τα εξής παράβολα (από το e-Παράβολο):

  • 50€ (Αρχική χορήγηση κατηγορίας κωδ. 21)
  • 30€ (Εκτύπωση εντύπου Άδειας Οδήγησης κωδ. 28)
  • 18€ (Αρχική Χορήγηση κατηγορίας κωδ. 61)
  • 15€ (Θεωρητική Εξέταση Μ.Σ.Θ.Ε.Υ.Ο. κωδ. 2037)
  • 15€ (Δοκιμασία Προσόντων και συμπεριφοράς κωδ. 2038)
  • Να συμπληρώσεις την Αίτηση Εκτύπωσης Διπλώματος
  • Να συμπληρώσεις την Αίτηση Αρχικής Χορήγησης (Μ-ΤΑΟ01) του Υ.Μ.Ε.

Σε κάθε περίπτωση το συνολικό κόστος  της διαδικασίας  φτάνει τα 128€

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!