NEA

Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας

Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά, με τα οφέλη να αντανακλώνται και σε όσους φυσικά φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα τους στις οικίες τους. Σε ό,τι αφορά την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς αυτή ορίζεται ως εξής:

  • Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh, για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης για την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.
  • Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικές χρήσεις Χαμηλής Τάσης.
  • Βιομηχανικές χρήσεις Μέσης Τάσης.
  • Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Οι χρεώσεις θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!