NEAPINED

Υγειονομικές βόμβες τα εγκατελελειμμένα οχήματα – Που θα πάρουμε τηλέφωνο για την απομάκρυνση τους

Σε… εστίες μολύνσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μετατρέπονται τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δήμους της χώρας, με τα ηνία στον πίνακα των εγκαταλελειμμένων να διεκδικεί ο δήμος Αθηναίων. Πέραν των χώρων στάθμευσης που καταλαμβάνουν, αυτά μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες για τους περίοικους. Δεν είναι λίγες οι φορές, που κάτοικοι ειδοποιούν την πυροσβεστική για ξαφνική ανάφλεξη κλπ.

Αλήθεια τι κάνουμε για ένα εγκαταλελειμμένο όχημα στην γειτονιά μας;

Ο δήμος Αθηναίων μας πληροφορεί ότι πρέπει να τηλεφωνήσουμε στα εξής τηλέφωνα: 1595 και 210 3470763. Εντεταλμένοι υπάλληλοι (ελεγκτές-καταγραφείς) της Διεύθυνσης Καθαριότητας Ανακύκλωσης εκτελούν αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας καθημερινές αυτοψίες στις επτά ( 7 ) Δημοτικές Κοινότητες εντοπίζοντας και καταγράφοντας εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Η διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου γίνεται κατ΄ εφαρμογή του Π.Δ 116/2004 (ΦΕΚ 81/Α΄/5-3-2004). Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) και οδηγούνται στην ανακύκλωση, όπως ορίζει το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα.
Για τα εγκαταλελειμμένα δίκυκλα, φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα κλπ. ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται από την ΚΥΑ1002901/2002 (ΦΕΚ 57/Β΄/24-1-2002). Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (Δ.Δ.Δ.Υ).

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στον χρονικό ορίζοντα, στις λοιπές νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης ενός εκάστου οχήματος, ειδικές κατηγορίες εγκαταλελειμμένων οχημάτων που χρήζουν διαφορετικό κατά νόμο τρόπο αντιμετώπισης (πχ. οχήματα με ξένες πινακίδες, που διέπονται από τις διατάξεις του Τελωνείου) μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Διαχείρισης Ειδικών Ροών στο τηλέφωνο 210 3470763.

Πότε ένα όχημα θεωρείται εγκαταλελειμμένο

Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο θα πρέπει να πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγκαταλελειμμένο σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες
  • Να είναι εγκαταλελειμμμένο σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.
  • Να είναι εγκαταλελειμμένο σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
  • Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται δε δύναται να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Τι συμβαίνει στα εγκαταλελειμμένα οχήματα;

Για τη συλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:

  • Η αρμόδια Υπηρεσία του σχετικού Δήμου εντοπίζει το εγκαταλελειμμένο όχημα και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο.
  • Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του αυτοκόλλητου εάν το όχημα δεν απομακρυνθεί, περιέρχεται στη κατοχή του οικείου Δήμου.
  • Ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει για 10 ημέρες. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται, σε αυτόν αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης του. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, προωθείται για καταστροφή.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!