NEAPINED

Ο EuroNCAP ανακοινώνει 11 νέα crash-test [video]

O ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων μοντέλων ανακοίνωσε τα νέα του αποτελέσματα που αφορούν σε μία 11άδα από νέα μοντέλα.

Εξαιρετική ήταν και η βαθμολογία του Nissan Qashqai που πήρε πέντε αστέρια. Με την ίδια αξιολόγηση πέρασαν και τα BMW iX, Mercedes EQS, Skoda Fabia, τα G70 και GV70 της Genesis,, καθώς και το Caddy της VW, όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω λίστα.

Με τέσσερα αστέρια αξιολογήθηκαν τα Fiat 500e και MG Marvel R, που σε γενικές γραμμές είχαν καλές βαθμολογίες στα επιμέρους τεστ. Αντίθετα, χαμηλή ήταν η αξιολόγηση για το Dacia Spring με μόλις ένα αστέρι, αλλά και το Renault Zoe με κανένα.

Ερωτηματικά εγείρει η ενέργεια του Euro NCAP να αξιολογήσει το Zoe, το οποίο βασίζεται σε μια παλιά πλατφόρμα από το 2013 και λογικά δεν μπορεί να υποστηρίξει τα νέα συστήματα υποβοήθησης, αλλά και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές του οργανισμού. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα πεντάστερο μοντέλο του 2020 μπορεί να γίνει τετράστερο το 2021. Για παράδειγμα το Zoe που το 2013 είχε βαθμολογηθεί το 2013 με 5 αστέρια, τώρα δεν πήρε κανένα!

Όσο για το Spring, εδώ και καιρό η Dacia έχει δηλώσει πως δεν κυνηγά αστέρια. Και αυτό επειδή το value for money δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί αν υπήρχαν υψηλότερες προδιαγραφές και πλουσιότερος ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ένα ασφαλέστερο αυτοκίνητο ακυρώνει ένα ασφαλές. Από την άλλη, υπάρχει και η μερίδα καταναλωτών που ικανοποιούνται με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας και μία καλή τιμη πώλησης.

Αναμφίβολα, ο Euro NCAP έχει συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στην αύξηση των επιπέδων της ασφάλειας στα αυτοκίνητα. Τα οποία όμως για να αποσπούν υψηλές βαθμολογίες φορτώνονται με νέες τεχνολογίες με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους λόγους (κάποιοι άλλοι είναι οι ρύποι, η έλλειψη ημιαγωγών κ.α.) που η τιμή των νεών μοντέλων εκτοξεύεται στα ύψη.





update

Η Renault «σημείωσε» την Τετάρτη την ταξινόμηση του Zoe, αλλά «επιβεβαίωσε» ότι το Zoe είναι «ένα ασφαλές όχημα, που πληροί όλες τις κανονιστικές προδιαγραφές ασφαλείας». “Από το 2013, το πρωτόκολλο EuroNCAP έχει υποστεί πέντε τροποποιήσεις. Με τον ίδιο εξοπλισμό, ένα μοντέλο μπορεί να χάσει έως και 2 αστέρια για κάθε αλλαγή πρωτοκόλλου”, δήλωσε εκπρόσωπος της μάρκας στο AFP. Ωστόσο, το Zoe θα εφοδιάζεται στάνταρ από την 1η Μαρτίου 2022 με το προαιρετικό σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEB).

Το μικρό Dacia Spring, από την πλευρά του, είναι «ένα ασφαλές αυτοκίνητο κατηγορίας Α», δήλωσε εκπρόσωπος της Dacia. «Είναι εγκεκριμένο, συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ασφαλείας και μάλιστα τους υπερβαίνει». «Η Dacia δεν αγωνίζεται για αστέρια του EuroNCAP», τόνισε ο εκπρόσωπος της μάρκας. «Αυτό θα συνεπαγόταν τον εξοπλισμό οχημάτων με εξοπλισμό και τεχνολογίες, όπως ορισμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, τα οποία οι πελάτες μας δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ή να πληρώσουν για σήμερα».

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!