NEA

Θα σώσουν τον πλανήτη τα EV ή όχι; Σημαντικότερος ο ρόλος των ΜΜΜ

Η προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων στα ηλεκτρικά οχήματα πρέπει να συμβεί παράλληλα με μια στροφή σε πιο «συμπαγείς» πόλεις όπου χρειάζονται λιγότερα ταξίδια με αυτοκίνητο εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να αποτρέψουν τις πιο τρομερές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζουν διεθνείς ερευνητές.

Ο περιορισμός των εκπομπών στις αστικές μεταφορές είναι κρίσιμο ζήτημα στον ευρύτερο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς πόλεις από το Παρίσι έως την Τζακάρτα επαναπροσανατολίζουν τους δρόμους τους για να προωθήσουν τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας και τα μονοπάτια ποδηλάτων και πεζοπορίας.

«Αν οι πολιτικοί πιστεύουν ότι η ηλεκτροκίνηση θα σώσει τον πλανήτη… και όλοι θα βγουν έξω και θα αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, απλά δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε η Heather Thompson, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ινστιτούτου Μεταφοράς και Ανάπτυξης Πολιτικής, στην Αμερική.

Το κλειδί είναι η ελαχιστοποίηση του συνολικού αριθμού των οχημάτων στο δρόμο και η ηλεκτροκίνηση των υπολοίπων, είπε η κα Thompson.

Αυξανόμενες εκπομπές

Οι αστικές μεταφορές επιβατών αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών που αλλάζουν το κλίμα – αλλά αυτές οι εκπομπές αυξάνονται σταθερά καθώς τα ιδιωτικά οχήματα γίνονται ευκολότερα στην αγορά στις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Η μελέτη επεσήμανε τέλος ότι το Παρίσι μείωσε τα ταξίδια με αυτοκίνητο σχεδόν κατά 50% σε 30 χρόνια προωθώντας άλλες επιλογές, ενώ η Τζακάρτα το 2004 άνοιξε ένα σύστημα μαζικής μεταφοράς που προσέλκυσε σχεδόν ένα εκατομμύριο καθημερινούς επιβάτες πριν από την πανδημία.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!