NEA

Πόσα ηλεκτρικά θα πουλά η Toyota το 2030;

Η Toyota σχεδιάζει να πουλά 3,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα ετησίως από το 2030 και σχεδιάζει να λανσάρει 30 μοντέλα αυτής της κατηγορίας μέχρι τότε, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Akio Toyoda σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο την Τρίτη.

Αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον προηγούμενο στόχο σε αυτόν τον τομέα για τον ιαπωνικό γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Nα τονιστεί ότι μέχρι τώρα, βασιζόταν σε ετήσιες πωλήσεις 2 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων και κυψελών καυσίμου ετησίως έως το 2030.

Η κορυφαία μάρκα του ομίλου, η Lexus, θα γίνει 100% ηλεκτρική έως το 2035 στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, και φιλοδοξεί να πουλά 1 εκατομμύριο μονάδες ετησίως, «σε όλο τον κόσμο έως το 2035», διευκρίνισε ο κ. Toyoda. 

Οι επενδύσεις της Toyota σε μπαταρίες την τρέχουσα δεκαετία θα αυξηθούν στα 2.000 δισεκατομμύρια γιεν (15,6 δισεκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα τιμή), πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσό (1,5 τρισεκατομμύρια γιεν) που είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, η Toyota αργεί εδώ και καιρό να ασχοληθεί σοβαρά με τα 100% ηλεκτρικά οχήματα, έχοντας προτιμήσει να στοιχηματίσει στα υβριδικά και επίσης να εξερευνήσει το μονοπάτι του υδρογόνου.

Στο μεταξύ, τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι ήθελε να λανσάρει 15 μοντέλα μέχρι το 2025 σε αυτήν την κατηγορία και στις αρχές Δεκεμβρίου είπε ότι ετοιμαζόταν να πουλήσει 100% νέα οχήματα «μηδενικών εκπομπών» από το 2035 στη Δυτική Ευρώπη.

Από τα 15 πρωτότυπα ξεχωρίζουν η γκάμα Toyota bz με αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής σε λογικές τιμές μεταξύ των οποίων το bZ4X και τέσερα νέα concept. Ανάμεσά τους και ένα σπορ μικρό crossover με κουπέ γραμμές, ένα B-SUV σχεδιασμένο για την Ευρώπη και την Ιαπωνία, ένα μεσαίο σεντάν που μοιάζει ως αντίπαλος του Tesla Model 3 και ένα μεγάλο οικογενειακό SUV.

Για την Lexus υπάρχει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό με την ονομασία RZ, ένα σπορ ηλεκτρικό που μοιάζει ως ο διάδοχος του LF-A με υπολογιζόμενη αυτονομία στα 700 χιλιόμετρα και solid state μπαταρίες με το 0-100 χλμ/ώρα κάτω από τα 2 δευτερόλεπτα.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!