NEAPINED

Η Mercedes EQXX είναι ένα ηλεκτρικό με ντίζελ αυτονομία [video]

Σε μία επίδειξη ισχύος η Mercedes πετά το γάντι στην Tesla και παρουσιάζει στο Λας Βέγκας, στην έκθεση CES, ένα concept που μπορεί να διανύσει με μία φόρτιση πάνω από 1.000 χιλιόμετρα!

Μία μεγάλη κόντρα εκτυλίσσεται ανάμεσα στους κατασκευαστές σε ότι έχει να κάνει με την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ειδικότερα για την Mercedes προτεραιότητα έχει να αποδώσει η επένδυση άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και μέχρι το 2030 να έχει ξεπεράσει σε παραγωγικό επίπεδο αλλά και σε πωλήσεις την Tesla.

To EQXX που παρουσιάστηκε πρόσφατα αποτελεί μια πρώτη ένδειξη και ίσως και να μην δείχνει τόσο… άσχημο αν αναλογισθούμε την τεχνολογία που ενσωματώνει. Και αυτό επειδή το εικονιζόμενο concept αποτελεί περισσότερο μια πειραματική βάση, όπως μας μαρτυρά και το αεροδυναμικό αμάξωμα με συντελεστή Cd μόλις στο 0,17 (όταν η EQS έχει 0,20).

H Mercedes υποστηρίζει πως η EQXX είναι το αποδοτικότερο μοντέλο που έχει κατασκευάσει. Συγκεκριμένα, το 95% της αποθηκευμένης ενέργειας περνά στους πίσω τροχούς μέσω ενός νέου αποδοτικότερου ηλεκτροκινητήρα ισχύος 204 ίππων. Με μία φόρτιση η μπαταρία μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα με μία φόρτιση και κατανάλωση κάτω από τις 10 kWh/100 χλμ. Μία άκρως εντυπωσιακή τιμή, έστω και αν μιλάμε για μια εργοστασιακή σε κύκλο WLTP.

Ταυτόχρονα, χάρη στη νέα της τεχνολογία από την κινεζική CATL έχει ωφέλιμες 100 kWh. Συγκρίνοντας τη με την μπαταρία της EQS (των 107,8 kWh και των 784 χλμ.), η νέα της EQXX είναι 50% πιο κόμπακτ σε όγκο και 30% ελαφρύτερη. Για την ακρίβεια η μπαταρία ζυγίζει 495 κιλά όταν το απόβαρο της EQXX είναι στα 1.750 κιλά, μία τιμή που θεωρείται χαμηλή για ένα saloon ηλεκτρικό.

Από εκεί και πέρα η EQXX έχει διάφορες τεχνολογίες, όπως η οροφή από 117 φωτοβολταϊκά πάνελ που δίνουν έως 25 χιλιόμετρα αυτονομίας ή τα περίεργα δομικά στοιχεία που μειώνουν το συνολικό βάρος. Επίσης, γίνεται λόγος για υλικά από ανακυκλωμένων ή βιώσιμων υλικών με την χρήση μπαμπού, μανιταριών κ.α. ή την επόμενη γενιά του MBUX με ακόμη πιο έξυπνη νοημοσύνη. Στην EQXX βλέπουμε ένα εντυπωσιακό συνδυασμό από οθόνες με διαγώνιο 47,5 ιντσών ανάλυσης 8k που καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το ταμπλό.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα δούμε σε μελλοντικές Mercedes όπως η μεγάλη και ενιαία οθόνη των 47,5 ιντσών με ανάλυση 8Κ. Η εταιρία έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας πολλά ανακυκλώσιμα υλικά στο σαλόνι, όπως ένα vegan δέρμα φτιαγμένο από μανιτάρια, υλικά στο ταμπλό από κάκτους, ακόμα και ένα υλικό το οποίο περιέχει και φυτικά προϊόντα μαζί με χρησιμοποιημένες πάνες μωρών για την κατασκευή του χώρου του πορτμπαγκάζ. Ενδιαφέρον. 






Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!