NEAPINEDΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πατέντα της Porsche για ηλεκτρικό bi-turbo σε V6 κινητήρα

Κάποιες πατέντες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο μας δείχνουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα τούρμπο καυσαερίων.

Μέχρι τώρα τα ηλεκτρικά turbo που έχουμε δει (π.χ. από την Audi και την Mercedes-AMG) έχουν επικουρικό ρόλο και συνδράμουν στην λειτουργία των κλασικών στροβιλοσυμπιεστών.

Οι τελευταίοι κινούνται από την ενέργεια και την ροή των καυσαερίων, ενώ το ηλεκτρικό λειτουργεί ως ένα «κομπρεσοράκι» που παίρνει κίνηση από έναν ξεχωριστό ηλεκτρικό κύκλωμα για εξαλείψει τo lag (λόγω της χαμηλής παραγωγής καυσαερίων) στις χαμηλές ταχύτητες. 

Ωστόσο, η Porsche έχει καταθέσει πρόσφατα μια πατέντα στο γερμανικό γραφείο ευρεσιτεχνιών που δείχνει μια διαφορετική διάταξη. Όπως μπορούμε να δούμε στο σχέδιο οι αεριοστρόβιλοι στην εξαγωγή κινούν μια γεννήτρια η οποία με την σειρά της παράγει ηλεκτρική ενέργεια για να κινηθεί ο στροβιλοσυμπιεστής.

Το σχέδια μας δείχνουν έναν εξακύλινδρο κινητήρα που στην εξαγωγή του έχει δύο αξονικούς στροβίλους που συνδέονται με τη γεννήτρια μέσω ενός άξονα. Το σύστημα έχει βαλβίδες bypass και wastegate. Μετά τα τούρμπο η ροή των καυσαερίων οδεύει προς τον καταλυτικό μετατροπέα (τα σκίτσα προέρχονται από Carrera S και 718 S).

Προφανώς το όφελος εδώ είναι πως το turbo λειτουργεί ηλεκτρικά με εξαιρετική ακρίβεια και θεωρητικά από το ρελαντί. Ταυτόχρονα, η γεννήτρια που κινείται από τα καυσαέρια μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο ανάκτησης πλεονάζουσας ενέργειας μειώνοντας την κατανάλωση. Για να δούμε αν τελικά αυτό το προηγμένο turbo θα περάσει στην παραγωγή με έναν αποδοτικό V6 που θα μπορούσε να τοποθετείται στην Panamera ή στην Macan.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!