NEA

Ευρώπη: Έπιασαν τόπο τα κίνητρα για καθαρά αυτοκίνητα – Κυρίαρχη η βενζίνη, άνοδος για τα EV, σταθερά κάτω το ντίζελ

Τα αυτοφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα, που λειτουργούν τόσο με κινητήρα εσωτερικής καύσης όσο και με μπαταρία, ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στην Ευρώπη για πρώτη φορά το 2021.

Έστω και με βραχεία κεφαλή, 48 οχημάτων είναι ξεκάθαρο πλέον για το που βαδίζει η αυτοκινητοβιομηχανία. Την ίδια στιγμή, 1 στα 11 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ήταν ηλεκτρικά με μπαταρία, πάντα σύμφωνα με  τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Συνολικά 1.901.239 εκατομμύρια αυτοφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό άλμα από το 1,1 εκατομμύρια που είχαν ταξινομηθεί το 2020.

Στο μεταξύ οι ταξινομήσεις ντίζελ, οι οποίες μειώθηκαν μετά το σκάνδαλο Dieselgate το 2015, μειώθηκαν κατά ένα τρίτο και από 2,77 εκατομμύρια που ήσαν το 2020, το 2021 οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε 1.901.191 μονάδες.

Να τονιστεί  τέλος ότι οι νέες κρατικές επιδοτήσεις για οχήματα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών που τέθηκαν σε ισχύ ως μέρος των προγραμμάτων ανάκαμψης από την πανδημία έπιασαν τόπο, καθώς έτσι τριπλασιάστηκαν οι πωλήσεις υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία το 2020 και ανήλθαν πάνω από ένα εκατομμύριο.

Το 2021, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά 63,1% σε σχεδόν 878.500 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ οι πωλήσεις υβριδικών plug-in αυξήθηκαν κατά 70,7% σε σχεδόν 867.100. Η βενζίνη παρέμεινε τέλος ο πιο συνηθισμένος τύπος καυσίμου, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά πωλήσεων από πέρυσι, κατακτώντας μερίδιο αγοράς 40%.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!