ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χειροκίνητα κιβώτια δίχως συμπλέκτη εξελίσσει η Ford

Σε μία εποχή που τα πάντα εξηλεκτρίζονται ακούγεται κάπως περίεργο μια εταιρία να εξελίσσει μηχανικά κιβώτια για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Πρόσφατα είχαμε γράψει για μια πατέντα της Toyota που περιγράφει ένα ψευδό-κιβώτιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στην αντίπερα όχθη του ωκεανού (κυριολεκτικά και μεταφορικά) η Ford φαίνεται πως έχει προχωρήσει και αυτή στις δικές της πατέντες.

Αλλά με την διαφορά η κατοχύρωσή της αφορά χειροκίνητα κιβώτια και ίσως να πρόκειται για μια πιο οικονομική λύση αυτοματοποίησης των manual. Πρακτικά, δεν θα υπάρχει το πεντάλ συμπλέκτη και όταν ο οδηγός θα κινεί τον επιλογέα, τότε αυτόματα θα «κουμπώνει» η ανάλογα σχέση στο κιβώτιο.

Φυσικά, ανάλογα κιβώτια έχουμε δει στο παρελθόν κυρίως από την Mercedes (και λιγότερο από τη Renault και τη Saab), αλλά η εκτέλεση τους δεν ήταν και τόσο πετυχημένη με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να καθιερωθούν.

Προφανώς, η Ford να έχει πατεντάρει κάτι πιο εξελιγμένο, πιο έξυπνο και πιο γρήγορο στη λειτουργία του κιβώτιο που θα κάνει πιο ευχάριστες τις αλλαγές των σχέσεων. Και φυσικά εντελώς αυτόματες. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το αν και το πότε θα δούμε αυτό το clutchless κιβώτιο στην παραγωγή.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!