NEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

7 συμβουλές για οικονομική οδήγηση

Με την βενζίνη στα ύψη αυξάνονται και για οικονομική οδήγηση, όπως θα έχετε παρατηρήσει. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού όλοι  αναζητούμε τρόπους για να περιορίσουμε το κόστος μετακίνησης και οι εξειδικευμένες πηγές πληροφόρησης απαντούν σε αυτή τη ζήτηση με ποικίλες συμβουλές.

Κορονοϊός και αύξηση των διεθνών τιμών στα καύσιμα έχουν δημιουργήσει ένα “εκρηκτικό” μείγμα στους προϋπολογισμούς της μετακίνησης των οικογενειών. Ο μεν ιός έχει αποτρέψει πολύ κόσμο να κάνει χρήση των ΜΜΕ, οι δε τιμές των καυσίμων περιμένουν στην “γωνία” τον καταναλωτή για να του ροκανίσουν λεπτό-λεπτό, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο το διαθέσιμο εισόδημα του.

Υπο το πρίσμα αυτό  μπορούν οι συμβουλές οικονομικής οδήγησης να δώσουν λύση στο οξύ πρόβλημα του κόστους μετακίνησης; Νομίζω πως όχι, αφού για να γεμίσεις σήμερα ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων απαιτούνται επιπλέον 20 ευρώ, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο κάνοντας πράξη τις αρχές του Eco Driving φαντάζει ιδανικό το κέρδος 1-2 λίτρων/ 100 χλμ για ένα μέσο όδηγο.

Ακόμα κι έτσι ένα κέρδος 2-5 ευρώ ή και λίγο παραπάνω δεν αμελητέα ποσότητα. Την ίδια στιγμή η ουλτούρα του Eco Driving αφενός, προστατεύει και το περιβάλλον, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκπέμπονται λιγότερα καυσαέρια (CO2) στην ατμόσφαιρα. Αφετέρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ασφαλείς μετακινήσεις, απόρροια των χαμηλών ταχυτήτων αλλά και των ζυγισμένων αντιδράσεων των οδηγών πίσω από το τιμόνι.

Για φανταστείτε όλοι οδηγοί της πρωτεύουσας να διατηρούσαμε τα οχήματα μας σε άρτια μηχανολογική κατάσταση και την ίδια στιγμή να οδηγούσαμε σαν τους οδηγούς της Formula… που μόλις έχουν εισέλθει στα pits; Με χαμηλή ταχύτητα, προσεκτικά κλπ. Σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερη η καθημερινότητα των οδηγών. Στο σημείο αυτό εγώ, θα προσέθετα και ακούσματα κλασικής μουσικής όταν μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο μας…

Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε τα βήματα της οικονομικής και συνάμα οικολογικής οδήγησης και γιατί όχι να μην μας γίνουν συνήθεια και μετά την έξοδο από την παρούσα πληθωριστική κρίση.

1) Προσοχή πόσο καύσιμο βάζετε στο ρεζερβουάρ. Ίσως πρόκειται για τον χρυσό κανόνα της οικονομικής οδήγησης. Για το λόγο αυτό γεμίστε έξυπνα. Μην φουλάρετε το ρεζερβουάρ αν θέλετε να κινηθείτε οικονομικά. Τα 3/4 είναι μια καλή αναλογία ώστε το αυτοκίνητο να μην έχει επιπλέον βάρος και η μηχανή δεν θα καταναλώνει το ελάχιστο δυνατό. Ούτε φυσικά να οδηγείτε με τη ρεζέρβα… αφενός η τρόμπα καυσίμου κάνει υπερωρίες, αφετέρου κινδυνεύετε να μείνετε και να σπρώχνετε. Διπλά θα είναι μετά τα κόστη μετακίνησης μετά από τέτοια ταλαιπωρία. Το έχουμε δει να συμβαίνει και για αυτό το μεταφέρουμε.

2) Βάλτε καλό καύσιμο. Η ποιότητα του καυσίμου παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική οδήγηση. Επιλέξτε τον ανεφοδιασμό σας από πρατήρια που εμπιστεύεστε και έχουν καθαρά καύσιμα. Πλέον είναι πολλές οι εταιρείες που έχουν δημιουργήσει «έξυπνα» καύσιμα με καταλύτες που προσφέρουν καλύτερη και πιο αργή καύση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι η γνωριμία με τον βενζινά είναι στην ίδια κατηγορία γνωριμιών, με τον ψαρά και τον κρεωπόλη της γειτονιάς σας. 

3) Οδηγείστε σταθερά. Η σταθερή ταχύτητα χωρίς αυξομειώσεις θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της οικονομικής οδήγησης. Γκάζι φρένο και τούμπαλιν είναι συνταγή καταστροφής. Ακόμα και οι προσπεράσεις μπορούν να γίνουν προοδευτικά. Η οδήγηση ανάμεσα  στις 2.000 και τις 3.000 στροφές, αποτελούν τον ιδανικό τρόπο οικονομικής οδήγησης. Θυμάστε παλαιότερα τις συμβουλές περί αυγού πίσω από το γκάζι; Το πατάμε τόσο όσο που δεν θα σπάσουμε το αυγό. Αυτές ισχύουν ακόμα και σήμερα, που έχουμε φύγει από τα καρμπυρατέρ και τους μονούς ψεκασμούς. Με σύνεση, λοιπόν, το πόδι στο γκάζι.

4) Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών. Οι ειδικοί συνιστούν κάθε μήνα να ελέγχετε τα ελαστικά. Η σωστή πίεση αέρα εξασφαλίζει ομαλότερη κίνηση στο δρόμο, λιγότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο μεταξύ άλλη πίεση οφείλει να έχει το ελαστικό όταν το όχημα είναι φορτωμένο, άλλη όταν είναι χωρίς φορτίο. Για κάθε αυτοκίνητο, ο κατασκευαστής δίνει τη λύση. Ισως είναι η λιγότερο εφαρμοζόμενη συμβουλή. Λίγοι είναι αυτοί που είναι συνεπείς με τον σωστό αέρα στα ελαστικά. Μια η βιασύνη, μια το έλα μωρέ καλά πάμε, έχει ως συνέπεια την διακύβευση της ασφάλειας μας στην οδήγηση και φυσικά την αυξημένη κατανάλωση.

5) Σβήστε τον κινητήρα. Πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ενσωματωμένα συστήματα απενεργοποίησης του κινητήρα μετά από κάποια δευτερόλεπτα αδράνειας. Μην τα απενεργοποιείτε. Ο κατασκευαστής κάτι ξέρει περισσότερο από εμάς. Προφανώς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε σύγχρονο αυτοκίνητο δεν αναβοσβήνουμε τον κινητήρα σε κάθε φανάρι. Ωστόσο αν χρειαστεί να σταυθμεύσουμε για ανεφοδιασμό κλπ., ας απενεργοποιείται ο κινητήρας.

6) Προσοχή στον κλιματισμό. Χειμώνα-καλοκαίρι θα πρέπει να αποφεύγονται υπεροβολικές θερμοκρασίες στον κλιματισμό. Προτιμήστε οικονομικές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν θα κουράσουν τη μηχανή σας και θα αποδώσουν ουσιαστικά. Εννοείται ότι ανοιχτά παράθυρα και κλιματισμός δεν συνάδουν.

7) Συντήρηση οχήματος. Τηρείται με ευλαβική προσοχή τα προγραμματισμένα διαστήματα service, καθώς η μη έγκαιρη αλλαγή λαδιών ή αντικατάσταση μπουζί, φίλτρων κ.λπ. επιφέρει επιβάρυνση της απόδοσης του κινητήρα, άρα και αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τον γηραιότερο στόλο οχημάτων η άρτια συντήρηση του οχήματος αν μήτι άλλο εξασφαλίσει ασφαλή και οικονομική μετακίνηση.

Σίγουρα με τις παραπάνω συμβουλές δε δίνουμε τη λύση στο πρόβλημα της αύξησης των τιμών στα καύσιμα. Φιλοδοξία είναι να σπείρουμε το σπόρο της οικολογικής οδήγησης, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που περνάει και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!