NEAPINED

Έως και 12 μήνες αναμονή για καινούριο αυτοκίνητο – Υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα;

Σε παιχνίδι θησαυρού εξελίσσεται η αναζήτηση καινούργιου αυτοκινήτου στην Ελλάδα, απόρροια των ελλείψεων στις πρώτες ύλες στην αυτοκινητοβιομηχανία διεθνώς, που ασφαλώς έχει επηρεάσει και την προσφορά στην εγχώρια αγορά.

Πλέον τα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα κι αν τα “ανακαλύψετε” το πιθανότερο είναι να μην σας εκφράζει η συγκεκριμένη έκδοση. Είτε γιατί θα πρόκειται για αναβαθμισμένες εκδόσεις με πλούσιο εξοπλισμό και αντίστοιχη εκτόξευση της τιμής είτε γιατί η παλέτα των επιλογών (σε χρώμα κυρίως) είναι περιορισμένη.

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι αντιπροσωπείες διαφήμιζαν 100 και πλέον διαφορετικούς συνδυασμούς, σε χρώμα, σε ταπετσαρίες, σε ζάντες κλπ, πάντα για το ίδιο μοντέλο. Την ίδια στιγμή τροχοπέδη είναι και το ζήτημα της τιμής, που πλέον οι τιμές δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις κλειδωμένες για μετά από 6 ή 7 μήνες αναμονής για την έλευση του οχήματος στην Ελλάδα (τουλάχιστον όπως μας τονίστηκε σε ρεπορτάζ που υλοποιήσαμε).

Θέλετε Toyota; Θα περιμένετε 12 μήνες…

Ναι καλά διαβάσετε η αναμονή για ένα Yaris φτάνει και τους 12 μήνες. Τουλάχιστον αυτό μας μετέφεραν στο Caroto.gr , μετά από μικρή έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε εκθέσεις αυτοκινήτων. Φορώντας το καπέλο του ενδιαφερόμενου πελάτη τηλεφωνήσαμε στα συγκεκριμένα καταστήματα και εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για δημοφιλή μοντέλα της εγχώριας αγοράς.  Πολλοί φυσικά μας κάλεσαν να συζητήσουμε από κοντά για τυχόν ακυρώσεις στα ηλεκτρονικά τους συστήματα…μην τυχόν βρεθεί κάτι σε ετοιμοπαράδοτο.

Εστιάζοντας λοιπόν στην εταιρία με το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο της Ελλάδας, το Yaris, που τώρα μάλιστα προσφέρεται και σε SUV, επικοινωνήσαμε με την αντιπροσωπεία Νέος Κηφισός προκειμένου να ρωτήσουμε για το Yaris Cross, που με την παρουσίαση του φαίνεται πως έχει βάλλει γκολ από τα αποδυτήρια αναφορικά με την αποδοχή του από το ελληνικό κοινό.

Εκεί, μας πληροφόρησαν ότι η αναμονή για το Yaris αλλά και άλλη δημοφιλή μοντέλα φτάνει τους 12 μήνες, προς μεγάλη λύπη του υποψήφιου αγοραστή. “Είναι φοβερό, μας εξηγούν από την έκθεση, να υπάρχει μεγάλη ζήτηση και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε. Αυτο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν”, μας είπαν…

Ετοιμοπαράδοτα με  προϋποθέσεις…από Kia

Αφού με την Toyota δεν τα καταφέραμε, είπαμε να πάμε προς Hyundai – Κia  προς αναζήτηση των σειρών” i “, kona , stonic κλπ. Μιλήσαμε με υπεύθυνο από την έκθεση στην Hyundai Παπαδάκης και αφού μας απαγοήτευσε με τα Hyundai, αφού δεν υπήρχε κάτι σε i10, ι20, i30, ετοιμοπαράδοτα, ρωτήσαμε για το Kia Stonic, μιας και διαφημίζεται ως ετοιμοπαράδοτο.

Το Stonic εν τέλει, σε κάποιες συγκεκριμένες εκδόσεις “ναι “, υπάρχει ετοιμοπαράδοτο, κι αυτό οφείλεται στην πρόνοια κάποιων εκθέσεων να στοκάρουν κάποια οχήματα. Μάλιστα στην έκθεση Παπαδάκης μας συμβούλευσαν στις αναζητήσεις μας, να διευκρινίζουμε αν τα οχήματα είναι με κλειδωμένη τιμή. Μην το πάρουμε δηλαδή τώρα, με τιμή Α και μετά από 7 μήνες το λάβουμε με τιμή Β.

Πάντως σε ό,τι αφορά τα Hyundai μας επισημάνθηκε ότι έχουν τιμή κλειδωμένη και κάλεσε τους υποψήφιους αγοραστές να σπεύσουν να κλείσουν αυτοκίνητο, γιατί σε αυτό το περιβάλλον τίποτα δεν είναι δεδομένο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Suzuki μετά από 7 μήνες

Επόμενος σταθμός η έκθεση Σφακιανάκη, προς αναζήτηση ετοιμοπαράδοτου Suzuki, με την τηλεφωνική επικοινωνία να καταλήγει και σε αυτή την προσπάθεια άδοξα. Εξι με επτά μήνες είναι το λιγότερο χρονικό διάστημα που θα σας ζητηθεί να κάνετε υπομονή για το μοντέλο που επιθυμείτε. Το κλείσαμε αμέσως το τηλέφωνο και πήγαμε Ιταλία, δηλαδή στην διπλανή έκθεση…

Panda παραγγελίες εκ νέου…από τις 22 Δεκεμεβρίου

Οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν βλέποντας διαφημίσεις για νέα υβριδικά Fiat και απευθυνθήκαμε για ένα υβριδικό Panda στην Spicar, με την τσέπη γεμάτη για πληρωμή τοις μετρητοίς. Και τι μάθαμε… ‘O,τι παραγγελίες για τα Panda θα ανοίξουν εκ νέου στις 22 Δεκεμβρίου, Οπως τουλάχιστον μας πληροφόρησαν. Μετά από αυτή την νέα  κρυάδα…δεν μου έμεινε κουράγιο να ρωτήσω για το νέο Tipo SUV… και πότε αυτό παραδίδεται στον υποψήφιο πελάτη.

Στη VW ανοίγεις σαμπάνιες

Τελευταίο μου καταφύγιο για ετοιμοπαράδοτο  αυτοκίνητο ήταν η VW.  Βέβαια, δεν ξέρω αν θα πρέπει να ανοίξω σαμπάνιες για τα 17.750 ευρώ που κοστίζει το νέο Polo, αλλά τουλάχιστον το  βρήκα ετοιμοπαράδοτο στην έκθεση Carenta αλλά και στην Auto Marin. Μάλιστα στην τελευταία έκθεση, ο ευγενέστατος υπάλληλος με ενημέρωσε πως και το T-Roc το έχει ετοιμοπαράδοτο καλώντας με στο κατάστημα για δια ζώσης ενημέρωση.

Θησαυρος από δεύτερο χέρι

Αν στις μέρες που ζούμε αν η αγορά νέου αυτοκινήτου  δεν είναι παιχνίδι θησαυρού, που μάλιστα θα πρέπει να τον πληρώσεις προτού τον δεις, τότε δεν ξέρω πως να την χαρακτηρίσω. Η παρούσα κατάσταση ωστόσο έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα αγοραστών να στραφούν στα μεταχειρισμένα προς αναζήτηση του δικού τους θησαυρού, έστω και από δεύτερο χέρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην δημοφιλή ιστοσελίδα μεταχειρισμένων οχημάτων Car. gr,  πάνω από 95.000 είναι τα οχήματα που διατίθενται προς πώληση.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. Κύριε Χαλκιαδάκη,

    Η έλλειψη αυτοκινήτων δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη μικροτσιπ και γενικά στον covid.
    Φοβάμαι ότι είναι πιο δομικά και κανείς δεν τα έχει αναφέρει φωναχτά έως τώρα.

    Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω
    α) έλλειψη εργατικού δυναμικού στα λιμάνια
    β) έλλειψη οδηγών πανευρωπαικά
    γ) υποδομές οριακές παρά τον εκσυγχρονισμό

    Δυστυχώς δεν θα λυθούν άμεσα αυτά τα προβλήματα θα πάρει 2 χρόνια τουλάχιστον.

    Ενδεικτικά σας λέω ότι έχει τριπλασιαστεί ο χρόνος που ένα καράβι μπορεί να ξεφορτώσει / φορτώσει πλήρως.
    Επίσης έχει τριπλασιαστεί ο χρόνος που ένα φορτηγό παραλαμβάνει από το λιμάνι ένα κοντέινερ.

    Πέτρος Παναγόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!