NEAPINED

Τι πρέπει να κάνουμε αν κλαπεί το αυτοκίνητο μας – Προσοχή που δηλώνουμε το συμβάν

Με δεδομένα τα σημαντικά ποσοστά κλοπών αυτοκινήτων στην Ελλάδα καλό είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν μας συμβεί αυτό το ατυχές περιστατικό.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των κλοπών αφού περίπου 76 αυτοκίνητα πέφτουν στα χέρια επιτήδειων κάθε μέρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Confused.com. Οπότε τουλάχιστον ας είμαστε ενημερωμένοι, αλλά και ασφαλισμένοι για κλοπή, θα προσθέταμε. Άλλωστε το κόστος είναι μικρό και δεν ξεπερνάει τα 20 ευρώ στο συμβόλαιο.

Κατόπιν των παραπάνω ας δούμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε όταν κλαπεί το όχημα μας:

Πρώτο βήμα είναι η υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστων όπου ζητάτε τη σύλληψη και τιμωρία τους. Για την υποβολή αυτή αρκεί η ταυτότητά σας και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία δικηγόρου. Μόνο έτσι θα περάσει η κλοπή και στο ηλεκτρονικό σύστημα της τροχαίας και θα έχετε ένα επίσημο χαρτί, για να το χρησιμοποιήσετε στην ασφαλιστική σας για αποζημίωση.

Δεύτερο βήμα, η αναφορά του συμβάντος στην ασφαλιστική σας, προκειμένου να διεκδικήσετε το ποσό που έχετε ασφαλίσει το όχημα σας. Μιλώντας με ασφαλιστικούς συμβούλους, μας τόνισαν ότι σε ένα τρίμηνο από την κλοπή, ο ασφαλισμένος μπορεί να πάρει τα χρήματα του. Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι αν βρεθεί το αυτοκίνητο, με εκδορές κλπ, ο ασφαλιστική δεν αποζημιώνει τυχόν ζημιές, αν ο κάτοχος του δεν έχει προνοήσει για κάλυψη ίδιων ζημιών.

Παράλληλα είναι κρίσιμο να έχετε δηλώσει στην αστυνομία, τι ακριβώς περιείχε το αυτοκίνητο τη στιγμή της κλοπής. Τσάντες,κινητά κλπ., ώστε να υπάρξει κονδύλι κάλυψης και για αυτά τα αντικείμενα, αν και εφόσον έχετε κάλυψη μερικής κλοπής.  Αν στο μεταξύ  το αυτοκίνητο είναι αγορασμένο με leasing ή τραπεζικό δάνειο και έχει παρακράτηση κυριότητας θα πρέπει να ενημερώσετε και εκεί για την κλοπή.

Αναφορικά με τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν για την δήλωση της κλοπής αυτά είναι:

  • Φωτοτυπία της Αστυνομικής σας Ταυτότητας, της άδειας παραμονής σας στην Ελλάδα ή την Ταυτότητα Ευρωπαίου Πολίτη.
  • Βεβαίωση κλοπής του οχήματος από το αστυνομικό τμήμα που θα δηλώσετε την κλοπή
  • Συμπληρωμένη την αίτηση δήλωσης κλοπής με τα στοιχεία σας και τον αριθμό πινακίδων του οχήματος
  • Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος
  • Αντίγραφο συμβάντων από την αρμόδια αστυνομική αρχή
  • Ειδικό Συμβολαιογραφικό Πληρεξούσιο ή εντολή προς την ασφαλιστική σας για αποστολή πραγματογνώμονα

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το 2020 ποσά που δόθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρίες για κλοπές επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων ανήλθαν σε 17,04 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την ένωση ασφαλιστικών εταιριών.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!