NEA

Πόσο κοστίζει η απόδραση με αυτοκίνητο; Ακριβαίνει η βενζίνη, γεμίζει η Αίγινα!

Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο θα σας στοιχίσει η πασχαλινή έξοδο εφέτος; Δυστυχώς θα είναι η πρώτη πασχαλινή έξοδο όπου τα καύσιμα τρέχουν με τιμές ρεκόρ και έχει ενδιαφέρον αν τελικά οι Έλληνες θα εκδράμουν με το αυτοκίνητο τους ή όχι. Την Τρίτη του Πάσχα θα ξέρουμε…

Το 100άρικο στην βενζίνη είναι σίγουρο

Ας δούμε λοιπόν με πόσα ευρώ θα γεμίσει ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων με απλή βενζίνη. Με τιμή στα 1,96 ευρώ το λίτρο, ένα γέμισμα θα σας κοστίσει πλέον 98 ευρώ, ενώ με τιμή στα 2 ευρώ και πάνω θα αγγίξετε και στις περισσότερες των περιπτώσεων θα σπάσετε το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι κατά μέσο όρο το όχημα καίει 7 λίτρα, τότε τα 100 χιλιόμετρα θα σας κοστίσουν 13,72 ευρώ. Με βάση τα 13,72 ευρώ για κατανάλωση βενζίνης, αν τα πολλαπλασιάσετε με τα χιλιόμετρα που θα κάνετε, θα βγάλετε το τελικό κόστος στα καύσιμα. Άρα αν υποθέσουμε ότι πήγαινε/ έλα κάνετε 1.000 χιλιόμετρα, τότε το μεταφορικό κόστος θα ανέλθει σε 137,2 ευρώ.

Αν σε αυτό το κόστος προσθέσουμε και τα διόδια που μεσολαβούν για το τελικό προορισμό, τότε έχουμε μια πρώτη εικόνα για το κόστος μεταφοράς. Αν κινηθείτε προς την Θεσσαλονίκη, τότε θα σταματήσετε σε 11 σταθμούς διοδίων, όπου θα πληρώσετε 31,35 (μια διαδρομή). Αν πάτε προς Ιωάννινα τότε θα κάνετε χρήση της Ιονίου Οδού και δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι κάθε 20 λεπτά θα σταματάτε να πληρώνετε τα διόδια.

Αθήνα-Πρέβεζα με 200 ευρώ

Εμείς σε πρόσφατη εξόρμηση μας στην Πρέβεζα περάσαμε 10 σταθμούς διοδίων και πληρώσαμε 37,75 ευρώ. Η διάβαση στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρίου κοστίζει 13,10 ευρώ, για να μην ξεχνιόμαστε. Ταξιδεύοντας με ένα ήπια υβριδικό Suzuki Vitara πήγαμε και ήλθαμε με 100 ευρώ σε ό,τι αφορά την Βενζίνη, στα οποία αν προσθέσεις τα 74 περίπου ευρώ που δώσαμε στα διόδια, το κόστος εκτοξεύτηκε στα 174 ευρώ.

Αν κάνετε δυο ή τρεις στάσεις για καφέ κλπ, τότε προσθέτεις σίγουρα 20 ευρώ επιπλέον και φτάνεις τα 200 ευρώ για μια απόσταση 770 χιλιομέτρων πήγαινε – έλα, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για μόνο το κόστος μεταφοράς. Αν κάναμε χρήση του ΚΤΕΛ θα θέλαμε 60 ευρώ πήγαινε-έλα. Η μονή διαδρομή για Αθήνα-Πρέβεζα κοστίζει 37,50 ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος των διοδίων για ένα αυτοκίνητο. Αντίστοιχη εικόνα ισχύει για τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.

Ακριβαίνει η βενζίνη… γεμίζει κόσμο η Αίγινα

Πάντως σε περιόδους οικονομικής στενότητας ευνοούνται οι κοντινοί νησιωτικοί προορισμοί από τα Αστικά κέντρα. Αυτό τονίζει στο Caroto ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αργοσαρωνικού Σταύρος Καλαμάκης, ο οποίος τονίζει ότι φέτος η Αίγινα θα “βουλιάξει” από κόσμο. Με κόστος από 10,50 ευρώ το εισιτήριο φαντάζει ο ιδανικός προορισμός για όσους εξασφαλίζουν και διαμονή, που ξεκινάει από 40 ευρώ τη μέρα και φτάνει και τα 80 ευρώ, όπως αναφέρει ο κ. Καλαμάκης.

Άρα με 200 ευρώ που στοιχίζει κατά μέσο όρο ένα ταξίδι στην Πρέβεζα, στην Αίγινα θα διανυκτερεύσεις 3 βράδια και θα έχεις και εισιτήριο να γυρίσεις. Τώρα η διατροφή, δεν θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ το άτομο ανά ημέρα διαμονής. Ευχή όλων μας είναι ότι όσοι εκδράμουν να επιστρέψουν υγιείς στα σπίτια τους, οδηγώντας με σύνεση και ασφάλεια.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!