NEA

EE: Γιατί κινδυνεύει ο στόχος της μείωσης εκπομπών CO2; Που βρίσκεται η λύση;

Αντιμέτωπη με το ζήτημα της αναζήτησης πρώτων υλών σε μέταλλα που θα βοηθήσουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα θα βρεθεί η Ευρώπη.

Ήδη από τώρα, μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναδεικνύει την έλλειψη σε λίθιο και λοιπών μετάλλων και ζητά την λήψη άμεσων μέτρων.

Πως θα ξεπεραστεί ο κίνδυνος της έλλειψης των πρώτων υλών;

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να υποστεί σοβαρές ελλείψεις σε λίθιο και άλλα μέταλλα που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά η ανακύκλωση θα μπορούσε να βοηθήσει να καλυφθεί το χάσμα από το 2040, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το θέμα έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμο λόγω των πρόσφατων προσπαθειών της ΕΕ να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία για ενέργεια, αναφέρει η μελέτη που ανατέθηκε από τον βιομηχανικό όμιλο Eurometaux.

«Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση προχωρά ταχύτερα από τον αγωγό του εξορυκτικού έργου, με τον χαλκό, το κοβάλτιο, το λίθιο, το νικέλιο και τις σπάνιες γαίες να κινδυνεύουν από μια μεταβολή της ζήτησης από τώρα έως το 2035», αναφέρει η μελέτη του βελγικού Πανεπιστημίου KU Leuven. Η δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050 θα απαιτήσει μεγάλες ποσότητες μετάλλων και ορυκτών για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και ανεμογεννητριών.

Αυξάνεται η ζήτηση σε λίθιο

Η μελέτη ανέφερε ότι το μπλοκ θα χρειαστεί 35 φορές περισσότερο λίθιο και επτά έως 26 φορές περισσότερες σπάνιες γαίες μέχρι το 2050, που θα χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και κινητήρες EV αντίστοιχα. «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει επειγόντως πώς θα γεφυρώσει το διαφαινόμενο χάσμα εφοδιασμού της για πρωτογενή μέταλλα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Liesbet Gregoir.

Η παραγωγή μετάλλων από την Κίνα και την Ινδονησία, που κινείται με άνθρακα, θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια αύξηση της ικανότητας διύλισης για μέταλλα μπαταριών και σπάνιες γαίες, ενώ η Ευρώπη βασίζεται επίσης στη Ρωσία για αλουμίνιο, νικέλιο και χαλκό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ανακύκλωση θα βοηθήσει στη μείωση των ελλείψεων, αλλά μόνο από το 2040 περίπου, όταν θα υπάρχει αρκετό υλικό από σκορπισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό, όπως ανεμογεννήτριες, ανέφερε.

Έως το 2050, το 40% έως το 75% των αναγκών της Ευρώπης για καθαρή ενέργεια μετάλλων θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της ανακύκλωσης, εάν η Ευρώπη επενδύσει μεγάλες επενδύσεις τώρα και διορθώσει τα σημεία συμφόρησης, αναφέρει η μελέτη.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!