NEA

Τι είναι η ΛΕΑ; Πότε σταματάμε στη ΛΕΑ; Μεγάλο το ρίσκο όταν δεν τηρείται ο ΚΟΚ

Δεν στέγνωσε ακόμα το μελάνι που πριν από πέντε ημέρες γράφαμε στο Caroto ότι 132 οδηγοί βεβαιώθηκαν με παράβαση στη ΛΕΑ, τις μέρες του Πάσχα. Και λίγες μέρες αργότερα “έσκασε” η είδηση ότι οδηγός που στάθμευσε του όχημα του, για έκτακτο λόγο στην ΛΕΑ, παρασύρθηκε από άλλο όχημα που κινούταν επίσης στη ΛΕΑ.

Προφανώς δεν είμαστε αυτοί που θα αποδώσουμε ευθύνες στον ένα η στον άλλο οδηγό, άλλωστε το ανακριτικό της τροχαίας είναι αυτό που θα δώσει φως στο τραγικό αυτό περιστατικό. Ωστόσο για μια ακόμη φορά πρέπει να επισημάνουμε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι η ΛΕΑ αφενός σώζει ζωές, αφετέρου παίρνει και ζωές όταν δεν τηρείται ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας.

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ∆ΕΝ είναι λωρίδα κυκλοφορίας. Η παραβίαση της ΛΕΑ τιμωρείται µε πρόστιμο 200 ευρώ, αφαίρεση πινακίδας και άδειας οδήγησης.

Σύμφωνα µε τον ΚΟΚ (άρθρο 29) προορίζεται αποκλειστικά και µόνο για την κίνηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης καθώς και των αρμόδιων οχημάτων λειτουργίας και συντήρησης. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται μόνο στα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία, καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.

Ωστόσο, υπάρχουν µόνο 3 σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να σταματήσει στη ΛΕΑ και αυτές είναι οι εξής:

  • Αν το αυτοκίνητο έχει πάθει βλάβη
  • Αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη
  • Αν µε σταματήσει η Τροχαία

Αν τώρα δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή και πρέπει να σταματήσω στη ΛΕΑ για λίγο, οφείλω να κάνω τα εξής:

1. Εισέρχοµαι µε ασφάλεια στη ΛΕΑ: Ανάβω τα αλάρµ και σταµατώ όσο δεξιότερα µπορώ µε τις µπροστινές ρόδες του οχήµατος στραµµένες δεξιά.

2. Βγαίνω από το όχηµα µε ασφάλεια: Φροντίζω όλοι οι επιβάτες να βγουν από τις δεξιές πόρτες και να µετακινηθούν µακριά από το οδόστρωµα, αν είναι δυνατόν πίσω από το µεταλλικό στηθαίο ασφαλείας.  ∆εν επιχειρώ καµία εργασία ή επιδιόρθωση της βλάβης

3. Καλώ τον αριθµό έκτακτης ανάγκης: Καλώ τον 4ψήφιο αριθµό έκτακτης ανάγκης και δίνω όσο πιο ακριβείς πληροφορίες για τη θέση µου και το πρόβληµα που αντιµετωπίζω. Όσο περιµένω να φτάσει το όχηµα περιπολίας που θα µου προσφέρει κάλυψη, κοιτάω προς την κυκλοφορία που έρχεται ώστε να µπορώ να αντιδράσω αν χρειαστεί. Αν δεν µπορώ να βγω από το όχηµα µένω µέσα σε αυτό, φορώντας τη ζώνη ασφαλείας.

Για μια ακόμη φορά να επισημάνουμε ότι ∆ΕΝ σταματάμε στη ΛΕΑ για:

  • να µιλήσω στο κινητό
  • να ελέγξω το χάρτη
  • να πάω στην τουαλέτα
  • να φροντίσω τα παιδιά
  • να περιποιηθώ το κατοικίδιο
  • να ξεπιαστώ
  • να πιώ ένα ποτήρι καφέ ή να φάω
  • να κοιµηθώ
  • να περπατήσω

Μη σταματάτε για να βοηθήσετε κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη Λ.Ε.Α. Αφήστε τους επαγγελματίες να επέμβουν!

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!