NEA

Αυτοκινητοβιομηχανία: Μεγάλη η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα – Χωρίς CNG δεν παράγονται τα EV

Καθώς η Γερμανία επιταχύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας των αυτοκινητοβιομηχανιών της αποκαλύπτει πόσο εξαρτώμενη είναι η σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, όπως δείχνει μια ανάλυση του Reuters.

Η εξάρτησή τους αποκαλύπτει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για τον μετασχηματισμό της δικής τους κατανάλωσης ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομέας των μεταφορών είναι υπεύθυνος για περίπου το 30% της γερμανικής κατανάλωσης ενέργειας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ενίσχυσαν την επείγουσα ανάγκη για τη γερμανική βιομηχανία, η οποία καταναλώνει επιπλέον άλλο ένα ποσοστό 30% της ενέργειας της χώρας. Προκειμένου  να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, με εργαλεία όπως οι αντισταθμίσεις άνθρακα και τα πιστοποιητικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που δεν  αρκούν πλέον για να ανταποκριθούν στο νέο στόχο της ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Η Volkswagen εξαρτιόταν από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για περίπου το 80% των αναγκών της, ενώ για τη BMW το ποσοστό ήταν πάνω από 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 Carbon Disclosure Project (CDP), πάντα με βάση τα στοιχεία του 2020 που παρείχαν οι εταιρείες.

Πάνω από το ήμισυ της κατανάλωσης ενέργειας των αυτοκινητοβιομηχανιών προερχόταν από ορυκτά καύσιμα, με το μεγαλύτερο κομμάτι από φυσικό αέριο, έδειξαν τα δεδομένα CDP – το μεγαλύτερο αποθετήριο περιβαλλοντικών δεδομένων στον κόσμο.

Ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ολοένα και περισσότερο τις δικές τους γεννήτριες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτές κάλυπταν ένα μικρό ποσοστό της παγκόσμιας ενεργειακής τους ανάγκης – περίπου 1% για τη Volkswagen και ακόμη λιγότερο για τη Mercedes-Benz και τη BMW, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το πιο ενεργειακά αποδοτικό εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο Sindelfingen προμηθεύει το 30% της ενέργειάς του μέσω ηλιακών συλλεκτών στην οροφή, δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Το εργοστάσιο της BMW στη Λειψία, που κατασκευάζει το ηλεκτρικό i3, παράγει το 20% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή από τέσσερις επιτόπιους ανεμόμυλους, σύμφωνα με δήλωση.

Το νέο εργοστάσιο της Tesla στο Gruenheide διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, αλλά η εταιρία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τη χωρητικότητα των πάνελ ή εάν το εργοστάσιο διαθέτει άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στοιχεία από την υπηρεσία περιβάλλοντος της Γερμανίας έδειξαν ότι η μισή βιομηχανική κατανάλωση ενέργειας της χώρας το 2020 προήλθε από φυσικό αέριο ή άνθρακα, μεγάλο μέρος της οποίας προμηθεύτηκε από τη Ρωσία.

Η Bosch, ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτοκινήτων στον κόσμο, δήλωσε στο Reuters ότι καλύπτει μόνο το 1% περίπου των ενεργειακών αναγκών της παγκοσμίως μέσω της επιτόπιας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Στο μεταξύ η BMW είπε ότι εργάζεται για να δώσει κίνητρα για την κατασκευή νέων εργοστασίων μέσω άμεσων συμβάσεων με προμηθευτές και εξετάζει πώς θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται επί τόπου.

Στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν από τα ορυκτά καύσιμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανση των αιθουσών παραγωγής και λοιπών χώρων, που επί του παρόντος γίνεται κυρίως μέσω φυσικού αερίου.

Παράλληλα με την αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η Mercedes-Benz προσπαθεί απλώς να μειώσει τη ζήτηση θερμότητας διατηρώντας τις αίθουσες παραγωγής πιο δροσερές, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών της Harald Wilhelm.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 12-13% της θέρμανσης που καταναλώνεται από τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, έδειξαν τα στοιχεία του Carbon Disclosure Project.

Τέλος ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Porsche και της Audi, χρησιμοποιούν μονάδες συνδυασμένης θερμότητας και παραγωγής ενέργειας, οι οποίες παράγουν θερμότητα μέσω της καύσης βιομάζας

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!