MUST_READNEA

Μια ιστορία από το παρελθόν που η Volkswagen θέλει να ξεχάσει…

Μια ιστορία που θα θέλει να ξεχάσει η VW φέρνει στο φως το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και αφορά κακοποιήσεις εργαζομένων της σε εργοστάσιο της στη Βραζιλία τη διάρκεια της χούντας, που επικράτησε την περίοδο 1964-1985.

Συγκεκριμένα εργάτες που αναγκάστηκαν να εργαστούν υπό συνθήκες δουλείας σε ράντσο που διοικούσε η Volkswagen κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας κατήγγειλαν «συστηματικούς» βιασμούς και κακοποιήσεις, δήλωσε αρμόδιος εισαγγελέας στη Βραζιλία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κλήθηκε σε εργατικό δικαστήριο στη Μπραζίλια στις 14 Ιουνίου, αφού κατηγορήθηκε για πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα για «πρακτικές δουλείας» σε μια αγροτική τοποθεσία στον Αμαζόνιο, ανέφεραν την Κυριακή γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ο εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για αυτήν την υπόθεση, Ραφαέλ Γκαρσία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη ότι οι ανακριτές είχαν λάβει καταθέσεις από θύματα.

«Οι εργάτες δέχθηκαν συστηματικές σωματικές επιθέσεις. Όσοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν ξυλοκοπήθηκαν, δέθηκαν σε δέντρα και αφέθηκαν εκεί για μέρες», εξηγεί. Οι ερευνητές πέρασαν τρία χρόνια συλλέγοντας στοιχεία, μετά από μαρτυρίες ενός ιερέα που είχε τεκμηριώσει την κακοποίηση όλα αυτά τα χρόνια.

Τα γεγονότα που φέρονται κατά της Volkswagen χρονολογούνται από την περίοδο 1974-1986, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας που επικρατούσε στη Βραζιλία μεταξύ 1964 και 1985. Σύμφωνα με τις καταθέσεις που συνέλεξαν οι ερευνητές, ένοπλοι φρουροί ήταν υπεύθυνοι για την παρακολούθηση εκατοντάδων εργαζομένων.

«Ένας εργάτης προσπάθησε να δραπετεύσει, αλλά συνελήφθη. Για να τον τιμωρήσουν, άρπαξαν τη γυναίκα του και τη βίασαν», διαβάζουμε στο πόρισμα της έρευνας, μια ανατριχιαστική μαρτυρία που επιβεβαιώνεται από τρία άτομα. «Ένας άλλος εργάτης που προσπαθούσε να διαφύγει πυροβολήθηκε στο πόδι του. Ένας άλλος ήταν δεμένος γυμνός», σύμφωνα με άλλο απόσπασμα της έκθεσης.

Ο Ραφαέλ Γκαρσία εξηγεί ότι οι εργάτες ήταν σαν σκλάβοι, υποχρεωμένοι να χρεωθούν και ξόδευαν όλους τους πενιχρούς μισθούς τους αγοράζοντας τρόφιμα σε εξωφρενικές τιμές. Κάποιοι πέθαναν από ελονοσία, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ο Ραφαέλ Γκαρσία δήλωσε ότι θα μπορούσε να βρεθεί συμφωνία για οικονομική αποζημίωση κατά τη διάρκεια της ακρόασης στις 14 Ιουνίου.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της Volkswagen είπε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο λαμβάνει αυτή την υπόθεση «πολύ σοβαρά» .

Η Volkswagen είχε ήδη προβλήματα με τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη για τις δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μάλιστα το 2020, ο όμιλος συμφώνησε να πληρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ, για να αποζημιώσει τις οικογένειες των πρώην εργαζομένων που βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!