NEAPINED

Γιατί δεν αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας;

Στα ψιλά γράμματα σκαλώνει το σχέδιο της ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια, αφού υπάρχουν προϋποθέσεις που αποθαρρύνουν την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Με προβληματισμό παρακολουθούν οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας το πράγματι πρωτοποριακό εγχείρημα «Smart & Sustainable Island», που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς στο νησί και στόχο έχει τη δημιουργία του πρώτου αειφόρου και ενεργειακά αυτόνομου νησιού στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Μιλώντας όμως στο Caroto, κάτοικοι του  νησιού, εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους από το γεγονός ότι μιλάμε για διάχυση της ηλεκτροκίνησης στο νησί, αλλά αυτή κολλάει στην ελληνική «πραγματικότητα», όπως λένε.

«Ποιος ο λόγος να δώσουμε 20.000 και πλέον ευρώ για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να μην μπορώ να το μετακινήσω εκτός της Αστυπάλαιας», σημειώνουν με μια φωνή στο Caroto.gr.

«Είναι απίστευτο και όμως αληθινό». Οι κάτοικοι δεν μπορούν να οδηγήσουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα εκτός Αστυπάλαιας. Άρα ποιος θα δώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό για να τα οδηγεί μόνο στην Αστυπάλαια; διερωτώνται δικαίως.

Το νησί έχει επιχειρηματίες, επαγγελματίες, ξενοδόχους, που μετακινούνται συνεχώς προς την Αθήνα. Είναι δυνατόν να αγοράσουν όχημα μόνο για την Αστυπάλαια; Και όταν αυτό είναι πολύ ακριβό, ακόμα και με την πολύ μεγάλη επιδότηση που διατίθεται σε αυτούς;

Αυτός είναι ο λόγος που η VW έχει πουλήσει ελάχιστα αυτοκίνητα σε κατοίκους στην Αστυπάλαια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με το εγχείρημα της βιωσιμότητας.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει και ειδικός χώρος για service για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Άρα όταν δεν επιτρέπεται σε αυτά τα αυτοκίνητα να έρθουν Αθήνα, θα μείνουν χωρίς Service;

Αυτές είναι κάποιες από τις εύλογες παρατηρήσεις των κατοίκων στο νησί και ζητάνε άμεσες παρεμβάσεις.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι ζητάνε και παρέμβαση στο ζήτημα του κόστους της ενέργειας που καταναλώνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εξηγούν πως υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι φορτιστές  για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στους οποίους ο ξένος επισκέπτης θα τα φορτίζει δωρεάν.

Ωστόσο, τα κόστη θα βαρύνουν τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, όπως λένε. Κατά συνέπεια ζητάνε μετρητές κόστους σε όσους τουρίστες θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι φωνές των μόνιμων κατοίκων του  νησιού θα πρέπει να εισακουστούν και όχι απλά να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και  αυτή να σκαλώνει στα ψιλά γράμματα των ανακοινώσεων.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από το σχετικό ΦΕΚ με τα ψιλά γράμματα, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζετε εύκολα μπορούν να παραβλεφθούν. Επίσης, πολύ σωστά αναφέρεται και η ρήτρα για την απαγόρευση της μεταπώλησης τα πρώτα τρία χρόνια.



Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!