NEAPINED

Που βρίσκεται η επένδυση της Next.e.GO Mobile SE στην Ελλάδα

Στην επιστολή προθέσεων… έχει κολλήσει μέχρι σήμερα η γερμανική εταιρία Next e-go Mobile, που πριν από δύο χρόνια είχε εκδηλώσει την πρόθεση να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 16 Δεκεμβρίου του 2020, η Εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) υπέγραψε «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» με την Next.e.GO Mobile SE. Όπως τονιζόταν τότε, είχαν τεθεί οι βάσεις για την υλοποίηση στρατηγικής, για την εθνική οικονομία, επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, η γερμανική εταιρία δεν έχει καταθέσει πρόταση για ένταξη της στις στρατηγικές επενδύσεις για την Ελλάδα, γεγονός που μόνο ανησυχία γεννά για την πορεία της επένδυσης στην χώρα μας. Την ίδια στιγμή η γερμανική εταιρία τρέχει, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει, την επένδυση της στην Βουλγαρία.

Παράθυρο για ένταξη της Next.e.GO Mobile SE στον επενδυτικό ή στο ταμείο ανάκαμψης

Πάντως, υπάρχει ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για την υποσχόμενη γερμανική εταιρία που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό είναι μέσω των επενδύσεων από το ταμείο ανάκαμψης, που προβλέπει και ιδιωτικές επενδύσεις, όπως και η ένταξη της στο επενδυτικό νόμο που τώρα ανοίγει. Αν ωστόσο και το επόμενο διάστημα δεν μπει φώς σε κανένα από τα παραπάνω παράθυρα ευκαιρίας, τότε πολύ δύσκολα θα μιλάμε για επένδυση της Next e go Mobile στην Ελλάδα.

Πάντως είναι γεγονός ότι η γερμανική εταιρία «σάρωσε» τη μισή Ελλάδα για την επένδυση της, αναφορικά με το ενδεχόμενο που υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Όπως έχουμε γράψει στο Caroto, οι περιοχές που θα απολιγνιτοποιηθούν, έτυχαν της προσοχής της Next.e.GO Mobile SE , λόγω των κινήτρων που θα προσφέρει η ελληνική πλευρά στους δυνητικούς επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην Δυτική Μακεδονία, ο όμιλος Olympia Group του Πάνου Γερμανού έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε ένα κολοσσιαίο έργο που θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, για την παραγωγή μπαταριών λιθίου. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις μεταξύ άλλων σε Κομοτηνή και Ξάνθη και η υλοποίηση του περνά μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, Το ταμείο είναι ένα από τα στοιχεία του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης με στόχο τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Αν τελικά τρέξει: Στην Πάτρα με πολλά ερωτηματικά – Τελικά καμία ένδειξη για Κοζάνη

Μια ωστόσο τελευταία εξέλιξη, αναφορικά με την περιοχή που εστίασε η  Next e go Mobile για την επένδυση της στην Ελλάδα είναι η Πάτρα, που σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα ζήτησε στοιχεία για ελεύθερα βιομηχανικά κτίρια και χώρους ελεύθερους στη βιομηχανική περιοχή. Έκτοτε καμία νέα εξέλιξη δεν έχει προκύψει, μέχρι αυτή τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ.

Αρνητικός παράγοντας για την επένδυση της η  Next e go Mobile στην Πάτρα, είναι το φρένο που έβαλε για την έλευση του εμπορικού τρένου στην Πάτρα και συγκεκριμένα η αρνητική εξέλιξη της μη χρηματοδότησης της υπογειοποίησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ρίου – Αγ. Διονυσίου.

Όσο για τα σενάρια για τοποθεσίες στην Κοζάνη ή στην Καβάλα το ρεπορτάζ μας σε παράγοντες της οικονομικού τομέα των σχετικών περιοχών έδειξε δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος για κατασκευή εργοστασίου σε αυτές τις περιοχές.

Ευχή δική μας είναι προφανώς να τρέξει μια τέτοια επένδυση στην Ελλάδα, που αναμένεται να δώσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες, χώρια το μήνυμα που θα στείλει η χώρα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!