NEA

Μόλις 3 στους 10 παίρνουν λεωφορεία στην Κεντρική Μακεδονία

Σε ποσοστό 81% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας που σκέφτεται θετικά το ενδεχόμενο να προβεί στην αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος στο εγγύς μέλλον.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η Έκθεση Voltάρω 2021, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε. Όπως αναφέρει η έρευνα οι περισσότεροι πολίτες έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ηλεκτροκίνησης αναφορικά με την αποτύπωση στο περιβάλλον.

Η αστική κινητικότητα των πόλεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία. Η ιδιοκτησία αυτοκινήτου, παρόλο που δεν είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα, φτάνει σχεδόν τα 410 αυτοκίνητα ανα 1.000 κατοίκους για την ευρύτερη περιφέρεια και 560 αυτοκίνητα ανα 1.000  κατοίκους για τη Θεσσαλονίκη.

Mόνο 3 στους δέκα παίρνουν λεωφορεία στην Κεντρική Μακεδονία

H πλειονότητα των μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται με ιδιωτικά οχήματα (48% ΙΧ. – ΤΑΞΙ και 11% μοτοσυκλέτες), ενώ το 27% των μετακινήσεων με Λεωφορείο. Τα μη μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς αντιπροσωπεύουν το 13%.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι η ποδηλασία και το βάδισμα έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Παρόλα αυτά λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης ο μέσος χρόνος μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη προσαυξάνεται κατά περίπου 22%

H ηλεκτροκίνηση θα προσφέρει μια ουσιαστική λύση για την ηχορύπανση και την αέρια ρύπανση που μαστίζει τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Συνδυαστικά αυτές οι δυο αιτίες ευθύνονται για περισσοτέρους από 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ελλάδα και συμβάλλουν άμεσα στη δημιουργία καρδιακών παθήσεων και ψυχικών διαταραχών.

Γι’ αυτό το λόγο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα οφέλη μιας ευρείας υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης μέσα στο διάστημα 2020-2050 θα συμβάλει στο να μη χαθούν τουλάχιστον 10.200 χρόνια ζωής με το συνολικό κοινωνικό όφελος να ανέρχεται σε τουλάχιστον € 730 εκατ.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!