NEA

Πως μείωσε η Γερμανία το κυκλοφοριακό; Λέτε να το κάνει και η Ελλάδα;

Φρένο στη χρήση του αυτοκινήτου βάζει η Γερμανία κάνοντας σχεδόν δωρεάν τις δημόσιες συγκοινωνίες τον Ιούνιο. Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης τόλμησε κάτι που για πολλές χώρες φαντάζει αδύνατο και δει για την Ελλάδα, που χωρίς έσοδα, τα ΜΜΜ θα καταρρεύσουν ελλείψει χρηματοδότησης. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις.

Από τις αρχές Ιουνίου, η Γερμανία πούλησε ένα μηνιαίο εισιτήριο για εννέα ευρώ, που ισχύει για απεριόριστες μετακινήσεις σε ένα τεράστιο τμήμα του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της. Η προσφορά, η οποία συνεχίζεται μέχρι τον Αύγουστο, σχεδιάστηκε για να απομακρύνει το τσίμπημα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων.

Με την ενέργεια αυτή, η αστική κυκλοφοριακή συμφόρηση μειώθηκε τις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι ένα πείραμα από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την καταπολέμηση του εθισμού της στα αυτοκίνητα μπορεί να έχει κάποια επιτυχία. Ήταν μια τολμηρή κίνηση για την πατρίδα των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Mercedes και Volkswagen, όπου οι οδηγοί δεν έχουν περιορισμούς ταχύτητας σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου.

Είναι χαρακτηριστικό της ευρείας αποδοχής του μέτρου, όπου Πανκ που φορούσαν μοχάουκ από όλη τη Γερμανία εκμεταλλεύτηκαν τα φθηνά εισιτήρια για να συρρέουν στο πολυτελές θέρετρο Sylt τον περασμένο μήνα. Αν και είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία πλοήγησης TomTom για το Reuters υποδηλώνουν ότι η πολιτική μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 20ης Ιουνίου, η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής μειώθηκε σε 23 από τις 26 πόλεις σε σύγκριση με την εβδομάδα της 16ης Μαΐου, πριν από την κυκλοφορία του νέου εισιτηρίου, δείχνουν τα στοιχεία. Το φθηνό εισιτήριο έχει επίσης ωθήσει τη χρήση τρένου, η οποία αυξήθηκε κατά 42% τον Ιούνιο από τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.

Το 2020, το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα που έκανε δωρεάν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι αξιωματούχοι εκεί ανέφεραν αυξημένη χρήση του τραμ και τα στοιχεία της TomTom δείχνουν ότι η συμφόρηση έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!