MUST_READNEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Έχετε σταθερό κοτσαδόρο στο αυτοκίνητο σας;

Από τη 1η Νοεμβρίου του 2020 είναι γνωστό ότι ο κοτσαδόρος θα πρέπει να είναι είτε αποσπώμενος είτε αναδιπλούμενος.

Οι σταθεροί (μόνιμοι) κοτσαδόροι, ακόμα και αν το όχημα είναι εφοδιασμένο με άδεια ρυμούλκησης, καταργούνται  και απαγορεύεται η χρήση τους. Όσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με σταθερούς κοτσαδόρους θα πρέπει να τους αντικαταστήσουν με αναδιπλούμενους ή αποσπώμενους.

Μάλιστα, όσον αφορά συγκεκριμένα τον κοτσαδόρο, βάσει του άρθρου 82&4 του Κ.Ο.Κ. απαγορεύεται να προεξέχει ο κοτσαδόρος του αμαξώματος, το οποίο  προβλέπει πρόστιμο 33 ευρώ.

Τι πρέπει να προσέξω:

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) απαγορεύεται η έλξη ρυμουλκούμενου από το όχημά μας, χωρίς να μας έχει χορηγηθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (άδεια ρυμούλκησης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συγκοινωνιών.

Όταν ο οδηγός στερείται δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Β+Ε, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) έως δώδεκα (12) μήνες και χρηματική ποινή τουλάχιστον 146,50 €, (παράγρ. 5 άρθρου 94 Κ.Ο.Κ.).

Επίσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 94, παράγραφος 5) απαιτείται δίπλωμα κατηγορίας Β+Ε για τα σύνολα συζευγμένων οχημάτων (συρμοί ή αρθρωτά οχήματα) που αποτελούνται από ρυμουλκό όχημα της κατηγορίας Β και από ρυμουλκούμενο, όταν:

  • το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του συνόλου υπερβαίνει τα 3.500 χλγ.
  • ή το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του ρυμουλκούμενου υπερβαίνει το βάρος του έλκοντος οχήματος κενού.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!