NEAPINED

Ακόμα και η Ινδία φτιάχνει ηλεκτρικά των 10.000 ευρώ

Η ινδική Tata Motors παρουσίασε την Τετάρτη ένα ηλεκτρικό μοντέλο του δημοφιλούς χάτσμπακ Tiago με τιμή  που ξεκινά από 849.000 ρουπίες (10.370 δολάρια), καθιστώντας το πιο προσιτό ηλεκτρικό όχημα στη χώρα.

Η Tata είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει επί του παρόντος EV στην Ινδία και το Tiago EV αναμένεται να έχει το προβάδισμά  στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της χώρας, ακόμη κι αν μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται σε κρατικές επιδοτήσεις και υψηλούς δασμούς που έχουν κρατήσει άλλα οχήματα εκτός εισαγωγών.

Το μικρό αυτοκίνητο κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 75 ίππους και 114 Nm ροπή, ενώ φθάνει στα 60 χλμ./ώρα από στάση σε λιγότερο από έξι δευτερόλεπτα. Υπάρχουν και πιο πλούσιες -και ελαφρά πιο ακριβές εκδόσεις- με μπαταρία 24 kWh και αυτονομία 315 χιλιομέτρων. Ο on board φορτιστής είναι στα 3,3 ή στα 7,2 kW και μπορεί να αποκτήσει αυτονομία 100 χιλιομέτρων με φόρτιση περίπου 30 λεπτών.

Το Tiago EV είναι σημαντικά φθηνότερο από το επόμενο πιο προσιτό EV της Ινδίας – την ηλεκτρική έκδοση του συμπαγούς σεντάν Tigor της Tata που ξεκινά από περίπου 14.940 δολάρια. Στο σημείο αυτό να πούμε πως η Κίνα έχει ορισμένα μοντέλα EV που ξεκινούν από 32.800 γιουάν (4.525 $). Το κόστος λειτουργίας του Tiago EV αναμένεται να είναι περίπου το ένα έβδομο της έκδοσης βενζίνης.

Για να ταξιδέψει 1.000 χιλιόμετρα (621 μίλια), ένα βενζινοκίνητο Tiago θα απαιτούσε καύσιμο αξίας 7.500 ρουπιών, ενώ το κόστος φόρτισης για το μοντέλο EV θα ήταν 1.100 ρουπίες, δήλωσε ο Shailesh Chandra, διευθύνων σύμβουλος της Tata Motors Επιβατικών Οχημάτων και της θυγατρικής της EV.

Η φθηνότερη έκδοση του Tiago EV θα έχει αυτονομία 250 km με μία μόνο φόρτιση ενώ μια πιο ακριβή έκδοση θα προσφέρει αυτονομία 315 km. ($1 = 81,8900 ρουπίες Ινδίας) ($1 = 7,2487 κινεζικά γιουάν).

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!