NEA

Πολύτιμος ο ρόλος των βαν της περιφέρειας Αττικής στον Κηφισό – Δείτε τι κάνουν

Πολύτιμη καταγράφεται η συνδρομή των οχημάτων οδικής ασφάλειας της περιφέρειας Αττικής (βαν) τα οποία επιχειρούν όλο το εικοσιτετράωρο, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου.

Βρεθήκαμε σε πρόσφατο συμβάν στην κάθοδο του Κηφισού στο ύψος του Αιγάλεω και εντυπωσιαστήκαμε για την ταχύτητα με την οποία κατέφτασε το βαν της περιφέρειας. Μέσω του υπερσύγχρονου κέντρου κυκλοφορίας της περιφέρειας, δόθηκε η εντολή για τη συνδρομή του βαν στο σημείο του ατυχήματος.

Ευτυχώς, επρόκειτο για μικρο συμβάν με υλικές ζημιές, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι αυτά τα μικρά συμβάντα δημιουργούν τις καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ο οδηγός του Βαν, όχι μόνο έφτασε νωρίτερα στο συμβάν από την τροχαία, αλλά βοήθησε να οδηγηθούν τα οχήματα δεξιά του δρόμου, να σηματοδοτήσει την περιοχή για να συνεχιστεί η κυκλοφορία, αλλά κυρίως βοήθησε τα εμπλεκόμενα μέρη να αντιληφθούν τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ξέρετε…οι περισσότεροι παρατάνε τα οχήματα τους στη μέση του δρόμου για να τα δει η τροχαία…προκειμένου να βγει το πόρισμα, για το ποιος φταίει ή δε φταίει.

Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματικότητα των περιπολιών των ΒΑΝ έχει ήδη φανεί αποτελώντας ουσιαστικά την πρώτη αρωγή στο όχημα που μένει στον Κηφισό. Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον 4 με 5 συμβάντα λαμβάνουν χώρα στον πολύπαθο δρόμο που συνδέει τα Βόρεια με τα Νότια Προάστια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας καταγράφονται 4.5 συμβάντα κατά μέσο όρο καθημερινά από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα εξαιτίας συγκρούσεων, η μηχανικών βλαβών, με συνέπεια να σημειώνονται καθυστερήσεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις η αναμονή για οδική βοήθεια διαρκεί από 45 λεπτά έως και 1 ώρα.

Τα ΒΑΝ της Περιφέρειας Αττικής

Τα Βαν λαμβάνουν θέση πριν από τον τόπο του συμβάντος και μέσω της πινακίδας μεταβλητών μηνυμάτων προειδοποιούν τους οδηγούς εγκαίρως για το περιστατικό, ώστε να μειώσουν ταχύτητα και να έχουν επαυξημένη προσοχή. Στη συνέχεια παρεμβαίνουν για την απομάκρυνση των οχημάτων που έχουν πρόβλημα, παρέχουν βοήθεια στους οδηγούς και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μένει ανοιχτή η λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα ενημερώνουν το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής το οποίο στη συνέχεια ενημερώνει τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

Επισημαίνεται πως τα ειδικά βαν είναι στελεχωμένα με καταρτισμένο προσωπικό και είναι εξοπλισμένα με πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, τεχνικά συστήματα φωτεινής και ηχητικής προειδοποίησης, ασύρματη επικοινωνία, GPS καθώς και πλήρη σειρά εργαλείων και υλικών πυρόσβεσης και απορρόφησης λιπαντικών από το οδόστρωμα.

Μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο και έχει συνδράμει αποτελεσματικά τόσο στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων όσο και στη βοήθεια των χρηστών του οδικού δικτύου που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω βλάβης του οχήματος (μηχανική βλάβη ή κλαταρισμένο λάστιχο ή ακόμη και από έλλειψη καυσίμου) αλλά και σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συνεργεία και τους αναδόχους αντίστοιχων έργων της Περιφέρειας Αττικής, τα οχήματα οδικής ασφάλειας συνεισφέρουν αποφασιστικά στην εποπτεία του οδικού δικτύου και στην αποκατάσταση βλαβών και επικινδυνοτήτων.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button