NEAPINED

ΕΕ: Μόλις 1 στα 7 σημεία προσφέρει ταχυφόρτιση – Στην προτελευταία θέση η Ελλάδα

Όχι, μόνο δεν υπάρχει επαρκής αριθμός σημείων φόρτισης ηλεκτρικής ενέργειας κατά μήκος των οδικών δικτύων στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους δε φορτίζει αρκετά γρήγορα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Η ACEA ειδοποιεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για αυτό το διπλό πρόβλημα -το οποίο κινδυνεύει να καθυστερήσει την υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά- μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κανονισμό για την Υποδομή Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIR).

Έξι χώρες της ΕΕ δεν έχουν ούτε ένα σημείο φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου. 17 χώρες έχουν λιγότερα από πέντε σημεία φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου, με μόλις πέντε να διαθέτουν περισσότερους από 10 φορτιστές για κάθε 100 χιλιόμετρα δρόμων.

Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους φορτιστές ανά 100 χλμ δρόμου και εκείνων με τους λιγότερους. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία υπάρχει ένας φορτιστής για κάθε 1,5 χιλιόμετρο δρόμου, ενώ η Πολωνία – η οποία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη – έχει μόνο έναν φορτιστή κατά μήκος κάθε 150 χλμ.

Η ταχύτητα φόρτισης είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς οι γρήγοροι φορτιστές (με χωρητικότητα άνω των 22 kW) αποτελούν ένα κλάσμα του συνόλου. Πράγματι, μόνο ένα στα επτά από όλα τα σημεία φόρτισης της ΕΕ είναι γρήγορο. Όλες οι υπόλοιπες (συμπεριλαμβανομένων πολλών κοινών ή κήπου, πρίζες χαμηλής χωρητικότητας) έχουν χωρητικότητα 22 kW ή λιγότερο και δε φορτίζουν τα οχήματα με αποδεκτή ταχύτητα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στις χώρες με τους λιγότερους φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα. Μόλις 0,4 ανά 100 χιλιόμετρα. Πρώτη χώρα σε φορτιστές είναι η Νορβηγία.

To παρακάτω ιστόγραμμα είναι διαδραστικό (ακουμπήστε πάνω το ποντίκι για περισσότερα δεδομένα)

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!