MUST_READNEAPINED

ΕΕ – Οριστικό: Από το 2035 μόνο ηλεκτρικά οχήματα – Τέλος οι κινητήρες εσωτερικής καύσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και  Συμβούλιο επιβεβαίωσαν οριστικά τον στόχο των οχημάτων μηδενικών εκπομπών 100% έως το 2035.

Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση καθώς θέτει για πρώτη φορά μια σαφή πορεία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές – με στόχους το 2025, το 2030 και το 2035 και ευθυγραμμισμένο με τον στόχο μας της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Αυτός ο τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 16% των ευρωπαϊκών εκπομπών αυτή τη στιγμή, θα είναι ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Για να είμαστε ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα το 2050, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε νέο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο δρόμο από το 2035 και μετά δεν εκπέμπει CO2 καθώς η μέση διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου είναι 15 χρόνια.

Το να καταστεί δυνατή η πώληση αυτοκινήτων χωρίς μηδενικές εκπομπές μετά το 2035 θα είχε θεωρηθεί ως de facto παραίτηση από την κλιματική ουδετερότητα στις μεταφορές, τονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Κοινοβούλιο κατάφερε να αυξήσει τη συνολική φιλοδοξία του κειμένου συμπεριλαμβάνοντας νομοθετική πρόταση της Επιτροπής το 2023 για την επιτάχυνση της μετάβασης των στόλων μεγάλων εταιρειών σε οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Αυτό ήταν ένα ισχυρό αίτημα από το Κοινοβούλιο για να επιταχυνθεί η εισαγωγή στην αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών και η αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων μηδενικών εκπομπών.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!