MUST_READNEAPINED

Πόσο πέφτει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μετά από μία δεκαετία;

Μία άτυπη αναζήτηση στο διαδίκτυο μας δείχνει πως οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ίσως να μην πέφτουν τόσο γρήγορα όσο π.χ. στα κινητά τηλέφωνα.

Αν κάνετε μία βόλτα σε διάφορα forums θα μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα για την αντοχή των μπαταριών. Μπορεί να ακούγεται κάπως μπακάλικο, αλλά υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες Tesla που υποστηρίζουν πως η μπαταρία του αυτοκινήτου τους δεν έχει χάσει περισσότερο από αυτό που γνωρίζουμε ήδη (περίπου 1%-3%, ανάλογα με το τύπο φόρτισης) ή αυτό για αυτό που εγγυούνται οι κατασκευαστές (περίπου 8 έτη ή 150.000 χιλιόμετρα).

Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει ο κύκλος της φόρτισης να μην γίνεται κάτω από το 10%-20% ή να έχει επιλεχθεί ένα όριο στο 80%-90%. Το καλύτερο είναι να μην γεμίζει ποτέ η μπαταρία στο φουλ, να μην αδειάζει σχεδόν τελείως και να μην ταχυφορτίζει σε DC σημεία (πέρα από τα ταξίδια).

Τώρα, στο Tesla Motor Club υπάρχουν διάφοροι πελάτες που καταθέτουν την δική τους εμπειρία. Ένας κάτοχος ενός Model S85 D με μπαταρία 85 kWh έχει διανύσει 165.000 χιλιόμετρα. Στην αρχή είχε μία αυτονομία στα 425 χιλιόμετρα και μετά από μία δεκαετία έχει πέσει λίγο κάτω από τα 400 φορτίζοντας. Κατάφερε να χάσει λιγότερο από το 1% της απόδοσης της μπαταρίας ετησίως φορτίζοντας την πάντα έως το 90%.

Σε μία άλλη περίπτωση με ένα Model S που έχει κάνει πάνω από 200.000 χιλιόμετρα μέσα σε μία πενταετία υπήρξε το αντίθετο με απώλεια πάνω από 10%. Ο βασικός λόγος ήταν η συχνή ταχυφόρτιση σε συνεχές DC ρεύμα.

Ένας άλλος οδηγός αναφέρει πως έχει διανύσει πάνω από 350.000 χιλιόμετρα με ένα Model S και πως στην δεκαετία έχει χάσει το 82% της μπαταρίας του. Όλα αυτά συγκλίνουν σε αυτά που είπαμε πιο πάνω για την απόδοση των μπαταριών. Οι νέας γενιάς θα έχουν ακόμη καλύτερη διαχείριση και προστασία «μνήμης», ειδικότερα οι πιο προηγμένες solid state με ξηρό καταλύτη που θα δούμε μετά το 2030 σε μαζική παραγωγή.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!