NEA

Ακριβαίνουν οι μπαταρίες; Ακριβαίνουν και τα αυτοκίνητα!

Ένα φαινόμενο που αναμένεται να δούμε στο μέλλον είναι οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τις τιμές των πρώτων υλών.

Τις προηγούμενες δεκαετίες μπορεί να υπήρχαν κάποιες αποκλίσεις στις τιμές των αυτοκινήτων αλλά ποτέ αυτές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο θα συμβαίνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και ο λόγος είναι πως οι μπαταρίες τους αποτελούνται από ακριβά υλικά, όπως είναι το κοβάλτιο, το νικέλιο ή ακόμη και το λίθιο, τα οποία καθορίζουν άμεσα την τελική τιμή του αυτοκινήτου.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία διαρκής και σταθερή μείωση στις τιμές των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το 2010 η μέση τιμή ήταν στα 1.000 δολάρια/kWh, ενώ πέρυσι η αναλογία αυτή είχε πέσει στα μόλις 141 δολάρια/kWh.

Ωστόσο, το 2022 υπάρχει μία αύξηση περίπου 7% έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην τελική τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι κατασκευαστές μπαταριών έχουν μειώσει τα περιθώρια κέρδους τους έτσι ώστε να απορροφήσουν την αύξηση των υλικών και των εξαρτημάτων. Οι φθηνότερες μπαταρίες είναι στην Κίνα, με 127 δολάρια/kWh, ενώ στην Ευρώπη είναι κατά 24% ακριβότερες και κατά 33% ακριβότερες στις ΗΠΑ.

Η μεγάλη ζήτηση και η έλλειψη δυνατότητας γρήγορης εξόρυξης έχουν σπρώξει τις τιμές αυτών των υλικών προς τα πάνω. Παρόλο που οι τιμές των μπαταριών είναι κατά πολύ υψηλότερες από πέρσι, αν και τελευταία παρουσιάζουν μία τάση σταθεροποίησης.

Και οι τιμές των μπαταριών θα ήταν ακόμα ψηλότερες αν δεν υπήρχαν οι μπαταρίες LFP που δεν περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο. Μάλιστα, την τελευταία τριετία οι συγκεκριμένες μπαταρίες έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς τους και πλέον βρίσκονται στο 40% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν πωληθεί φέτος.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!