NEA

Πρωτοπορεί η Ουγγαρία στις επενδύσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Κάνει αυτό που δεν κάνει η Ελλάδα

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και ασιατικοί προμηθευτές μπαταριών συναντιούνται στην Ουγγαρία για να προωθήσουν τις ηλεκτρικές φιλοδοξίες τους.

Οι εταιρείες συρρέουν στην κεντρική Ευρώπη, όπου η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αψηφά τη δυτική επιφυλακτικότητα για την Κίνα και προσφέρει γενναιόδωρα οφέλη για να φιλοξενήσει ξένες επιχειρήσεις και να διακυβεύσει τη διεκδίκηση της Ουγγαρίας ως παγκόσμιου κέντρου ηλεκτρικών οχημάτων (EVs).

Οι επενδύσεις στην ουγγρική αυτοκινητοβιομηχανία κυριαρχούνται από τρεις χώρες: τη Γερμανία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Εταιρείες από αυτές τις τρεις χώρες αντιπροσώπευαν 29 από τις 31 επιδοτήσεις κονδυλίων που έδωσε η Ουγγαρία για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μπαταριών την τελευταία δεκαετία. «Κάθοδοι, άνοδοι, διαχωριστές, γραμμές συναρμολόγησης, η πλήρης εφοδιαστική αλυσίδα μπαταριών είναι εδώ», δήλωσε ο Dirk Woelfer του γερμανό-ουγγρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Βουδαπέστη. «Αυτό είναι ένα πόδι στην πόρτα για την Ευρώπη».

Οι αποδέκτες τέτοιων επιδοτήσεων περιλάμβαναν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Mercedes-Benz και κατασκευαστές μπαταριών όπως η κινεζική BYD και η κορεάτικη ανταγωνίστρια Samsung SDI. Το διάμεσο επίπεδο επιδότησης ήταν 15% της επένδυσης.

Συνολικά, η Ουγγαρία έχει λάβει πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ (15 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ξένες άμεσες επενδύσεις μόνο στον τομέα των μπαταριών της τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι μεγάλες επενδύσεις ταξινομούνται σε γενικές γραμμές ως επενδύσεις αξίας άνω των 5-10 εκατομμυρίων ευρώ, που ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Τα κρατικά κίνητρα και η ευκαιρία για αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές μπαταριών να εργάζονται ο ένας δίπλα στον άλλο αποδεικνύεται ισχυρή έλξη.

Η κινεζική CATL, η Νο. 1 κατασκευάστρια μπαταριών EV στον κόσμο, και οι κορεάτες γίγαντες μπαταριών SK Innovation και Samsung SDI, είπαν στο Reuters ότι η προγραμματισμένη εγγύτητα με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν βασικός παράγοντας στις αποφάσεις τους να επενδύσουν στην Ουγγαρία.

Η CATL επενδύει 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου μπαταριών στην Ευρώπη στην Ουγγαρία. Αυτό το εργοστάσιο και το εργοστάσιο της BMW αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εγκατασταθούν στην πόλη Debrecen, η οποία προσελκύει ένα οικοσύστημα προμηθευτών, από κατασκευαστές φρένων και καθόδων μπαταριών έως βιομηχανικά μηχανήματα.

Η Mercedes-Benz μετατρέπει το εργοστάσιό της στο Kecskemet για να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ η Audi της Volkswagen κατασκευάζει αυτοκίνητα και ηλεκτρικούς κινητήρες στο Gyor. Τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν όφελος για την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Όρμπαν, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το πιο σκληρό οικονομικό της περιβάλλον εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 20%, την οικονομία να επιβραδύνεται και τα κονδύλια της ΕΕ σε αδιέξοδο.

Τα αγκάθια για τις επενδύσεις

Ωστόσο, το ουγγρικό έργο ηλεκτροκίνητων οχημάτων αντιμετωπίζει επίσης σκληρά εμπόδια, σύμφωνα με πολλούς από τους γνώστες του κλάδου.

Μια βασική ανησυχία είναι οι τεράστιες απαιτήσεις που θα θέτουν οι τεράστιες μονάδες μπαταριών στο ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο πρέπει να στραφεί από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές για να πετύχει τους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών μεγάλου μέρους της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στην Ουγγαρία για να εργαστούν στην κατασκευή κυψελών μπαταριών θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τη χωρητικότητα, πρόσθεσαν.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!