NEA

Εντυπωσιακή προβλέπεται η παγκόσμια ζήτηση μπαταριών τα επόμενα χρόνια

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα κινηθεί η παγκόσμια ζήτηση μπαταριών τα επόμενα χρόνια, όπως τονίζει η ΕΕ σε μελέτες της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκόσμια ζήτηση μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 14 φορές έως το 2030 και η ΕΕ ενδέχεται να αντιπροσωπεύσει το 17% αυτής της ζήτησης, η οποία οφείλεται στην άνοδο της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κινητικότητας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Μάλιστα η αύξηση ηλεκτρικών οχημάτων που λειτουργούν με μπαταρίες αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σημασία της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών εκπομπών θα διατεθούν στην αγορά της ΕΕ έως το 2030. Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: τις μπαταρίες του, οι οποίες προκαλούν σημαντική ζημιά στο περιβάλλον.

Ενισχύοντας την ανακύκλωση μπαταριών

Το 2019, το 51% των φορητών μπαταριών που πουλήθηκαν στην ΕΕ συλλέχθηκαν για ανακύκλωση. Υπάρχουν ειδικές διαδικασίες ανακύκλωσης μπαταριών για κάθε κατηγορία λόγω των διαφορετικών μετάλλων και ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Οι κανόνες συμπεριλαμβάνουν πιο αυστηρούς στόχους συλλογής των φορητών μπαταριών (45% έως το 2023, 63% έως το 2027 και 73% έως το 2030) και των μπαταριών των ελαφρών μέσων μεταφοράς (51% έως το 2028, 61% έως το 2031). Επίσης, όλα τα τα απορρίμματα που προέρχονται από τις μπαταρίες ελαφρών μέσων μεταφοράς, μηχανοκίνητων, βιομηχανικών και ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να συλλέγονται χωρίς επιπλέον χρέωση για τους τελικούς χρήστες, ανεξάρτητα από τη χημική σύνθεση, τη φύση, τη μάρκα, την κατάσταση και την προέλευσή τους.

Βάσει των νέων κανόνων, οι νέες μπαταρίες πρέπει να περιέχουν ένα ελάχιστο ποσοστό ανακτημένου κοβαλτίου (16%), μολύβδου (85%), λιθίου (6%) και νικελίου (6%) από μεταποιητικά απόβλητα και απορρίμματα καταναλωθέντων προϊόντων.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!