NEA

Έτσι θα γυρίσετε ασφαλείς από τις χειμερινές σας αποδράσεις

Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων της Πρωτοχρονιάς αλλά και των Φώτων σήμερα Παρασκευή 30 Ιανουαρίου και ευχή όλων των συντελεστών του Caroto είναι να επιστρέψουμε υγιείς και ασφαλείς από τις χειμερινές μας αποδράσεις.

Τέτοιες ημέρες η “Ασφάλεια” σε όλες τι εκφάνσεις της θα πρέπει να ηχεί παντού, είτε είμαστε οδηγοί, συνοδηγοί, αλλά και επιβάτες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατί ακόμα και οι τελευταίοι συμβάλλουν με τη συμπεριφορά τους στην ασφαλή μετάβαση στον προορισμό μας.

Εστιάζοντας στην οδική ασφάλεια, που είναι και το μέγα ζητούμενο σε κάθε έξοδο, θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στα τροχαία ατυχήματα, που στην πλειονότητα τους αφορούν μη τήρηση του ΚΟΚ. Ο καθένας από εμάς, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια αλλά και μπορεί να μεταλαμπαδεύσει την οδική του παιδεία σε όλους όσους κινούνται στα εθνικά δίκτυα.

Η πιστή τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας, η συντηρητική οδήγηση, αλλά και η σωστή συντήρηση του οχήματος τους αποτελεί το τρίπτυχο της ασφαλούς μετακίνησης. Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζετε συμβουλές για ασφαλή οδήγηση, αλλά στην τελική….λέγε…λέγε κάτι θα μείνει.
Παρακάτω σας παραθέτουμε συμβουλές ασφαλούς οδήγησης, όπως αυτές παρουσιάζονται από την Κεντρική Οδό:

  • Στο αυτοκίνητο φοράμε πάντα τις ζώνες ασφαλείας και στα πίσω καθίσματα, ακόμα και αν πρόκειται να διανύσουμε μια σύντομη διαδρομή.
  • Φροντίζουμε τα παιδιά κάτω των 12 ετών να κάθονται στα κατάλληλα για την ηλικία τους καθισματάκια και να φορούν πάντα ζώνες ασφαλείας.
  • Στη μηχανή, φοράμε πάντα το κράνος μας, οδηγός και συνεπιβάτης.
  • Τηρούμε τα όρια ταχύτητας, όπως αναγράφονται στη σήμανση.
  • Οδηγούμε πάντα στη δεξιά λωρίδα και χρησιμοποιούμε την αριστερή μόνο σε περίπτωση προσπέρασης.
  • Διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος χρησιμοποιούμε τα «αλάρμ» για να ειδοποιήσουμε τα οχήματα που ακολουθούν.
  • Εξασφαλίζουμε ότι τυχόν φορτία που μεταφέρουμε είναι κατάλληλα στερεωμένα και εντός των επιτρεπτών ορίων βάρους, ύψους και πλάτους.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Εάν παραστεί μεγάλη ανάγκη χρησιμοποιούμε συσκευή bluetooth hands free ή την ανοικτή ακρόαση (car kit) με την οποία ίσως να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητό μας. Θυμόμαστε ότι ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός ακόμα και με τη χρήση των προαναφερθεισών συσκευών.
  • Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε στη νεκρή γωνία ενός αυτοκινήτου, ενώ κινούμαστε με ίση ταχύτητα με το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός μπορεί να επιχειρήσει να αλλάξει λωρίδα, αφού ελέγξει μόνο τον καθρέφτη του, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση.
  • Χρησιμοποιούμε τα φλας όχι μόνο όταν θέλουμε να στρίψουμε αλλά και όταν θέλουμε να αλλάξουμε λωρίδα. Το φλας προειδοποιεί, δεν υποχρεώνει.
  • Ρυθμίζουμε το κάθισμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι καρποί μας να ακουμπούν στο τιμόνι όταν τεντώνουμε τους βραχίονές μας. Ρυθμίζουμε το προσκέφαλο καθίσματος ώστε να καλύπτει ακριβώς το πίσω μέρος του κεφαλιού μας.
  • Κατά τη νυχτερινή οδήγηση, δεν προσηλωνόμαστε στα φώτα των αυτοκινήτων που πλησιάζουν και δεν χρησιμοποιούμε τη μεγάλη σκάλα όταν υπάρχει αντίθετη κυκλοφορία.
  • Όταν αισθανόμαστε νυσταγμένοι δεν συνεχίζουμε να οδηγούμε. Σταθμεύουμε στο πρώτο ασφαλές σημείο (parking ή Σ.Ε.Α), σταματάμε, ρίχνουμε λίγο νερό στο πρόσωπό μας και, ιδανικά, ξεκουραζόμαστε για λίγα λεπτά.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!