NEA

Σπάει τα ρεκόρ ηλεκτροκίνησης η Νορβηγία

Ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε η Νορβηγία στο δρόμο για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, καθώς ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν εκεί είναι ηλεκτρικά.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% – νέο παγκόσμιο ρεκόρ – των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες.

Μόνο τον Δεκέμβριο, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατέλαβαν το 82,8% των πωλήσεων, καθώς τα νορβηγικά νοικοκυριά έσπευσαν ενόψει μιας φορολογικής αλλαγής που έκανε την αγορά τους πιο ακριβή το 2023. 

Το Model Y της Tesla ήταν το όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις πέρυσι, με μία στις δέκα νέες ταξινομήσεις, μπροστά από το ID.4 (Volkswagen) και το Enyaq (Skoda), και τα δύο επίσης ηλεκτρικά.

Με περισσότερα από 17.000 πουλημένα αντίτυπα, το συγκρότημα του Έλον Μασκ μπορεί να καυχηθεί ότι έσπασε το τοπικό ρεκόρ πωλήσεων που κατείχε από το 1969 το θρυλικό Volkswagen Beetle. 

Η Νορβηγία στοχεύει όλα τα νέα της αυτοκίνητα να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων – πλήρως ηλεκτρικά ή υδρογόνου – από το 2025, χάρη ιδίως στην εξαιρετικά ευνοϊκή φορολογία.

«Οκτώ στους δέκα ανθρώπους που επιλέγουν αποκλειστικά ηλεκτρικούς και όχι κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της για 100% πωλήσεις BEV (ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία) έως το 2025», σχολίασε η Christina Bu, γενική γραμματέας της Νορβηγικής Ένωσης Ηλεκτρικά Οχήματα.

«Το μήνυμά μας προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αποδοχή της περιττής ρύπανσης από κινητήρες εσωτερικής καύσης όταν η επίλυση της κλιματικής κρίσης είναι τόσο επειγόντως απαραίτητη», πρόσθεσε σε δήλωσή της.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!