NEAPINED

Στο θρόνο της η Toyota και το 2022

Τα αποτελέσματα του 2022 φέρνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ιαπωνική εταιρείας ως την κορυφαία σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Αν και το 2022 ήταν μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά με πάρα πολλά προβλήματα και διαταράξεις στις γραμμές παραγωγής, η Toyota ήταν από τις πιο προετοιμασμένες απέναντι στο πρόβλημα της προμήθειας πρώτων υλών και εξαρτημάτων.

Έτσι, κατάφερε και πάλι να πάρει το στέμμα των παγκοσμίων πωλήσεων με 10,5 εκατομμύρια μονάδες. H Toyota, παρά την πτώση σε πωλήσεις, σημείωσε άνοδο στην παραγωγή της με 10.610.604 μονάδες. Οι συνολικές πωλήσεις του ιαπωνικού ομίλου -που περιλαμβάνει τις εταιρίες Daihatsu και φορτηγών Hino Motors- είχαν πτώση μόλις 0,1% σε σχέση με το 2021.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το VW Group με 8,3 εκατομμύρια πωλήσεις σημειώνοντας πτώση 75%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα του γερμανικού ομίλου εδώ και μία δεκαετία, κάτι που οφείλεται στις ελλείψεις σε ανταλλακτικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τα κλειστά εργοστάσια στην Κίνα λόγω Covid-19.

Πάντως, στις ΗΠΑ η Toyota έπεσε στη δεύτερη θέση, με την GM να κυριαρχεί. Στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα προβλήματα με την παραγωγή σε διάφορα σημεία όπως στην Τσεχία αλλά και στην Κολωνία. Με βάση τον προγραμματισμό της η Toyota σκοπεύει να κρατηθεί στα ίδια επίπεδα για το 2023, υπολογίζοντας να πουλήσει γύρω τα 10,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button