NEAPINED

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε είναι υποχρεωτικές;

Προσοχή σε όσους οδηγούς κινηθούν σε περιοχές όπου υπάρχουν χιονοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη χώρα, καθώς είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τα οχήματα τους χιονοαλυσίδες ή χιονοκουβέρτες (με εξαίρεση τα χειμερινά λάστιχα).

Να υπογραμμίσουμε ότι με τις καιρικές συνθήκες των ημερών γίνεται πράξη ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Μεταφορών. Έτσι, κάθε όχημα που θα κινηθεί σε περιοχές που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη χιονόπτωση θα πρέπει να φέρει και αντιολισθητικές αλυσίδες τροχών για ώρα ανάγκης και εφόσον έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο για ακραία καιρικά φαινόμενα. Εξαιρούνται τα οχήματα με χειμερινά M+S λάστιχα.

Συγκεκριμένα, η ως άνω υποχρέωση αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και εφόσον έχει εκδοθεί δελτίο για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και αναφέρεται σε αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α΄ 57) και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν. Τόσο για δική του ασφάλεια όσο και γιατί σε έλεγχο της τροχαίας αν δεν έχει αλυσίδες ή κουβέρτες θα υπάρξει πρόστιμο είναι 80 ευρώ (με άμεση πληρωμή καταβάλλεται μειωμένο κατά 50%).

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει ανακοινωθέν δελτίο η λογική λέει πως αν κάποιος μένει π.χ. στα βόρεια προάστια των Αθηνών ή ακόμα πιο έξω, προς Καπανδρίτι, Βαρνάβα κλπ και το βράδυ έχει παγετό ή ακόμα και χιονόπτωση πρέπει να είναι εφοδιασμένος με αλυσίδες. Προφανώς, όσοι επιλέξουν να κινηθούν τις επόμενες ημέρες π.χ. προς τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, οφείλουν να έχουν στο πορτμπαγκάζ τους χιονοαλυσίδες ή χιονοκουβέρτες προκειμένου να μη γίνουν αίτιοι ατυχήματος.

α. Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

β. Ως ειδικά ελαστικά (χειμερινά ή λανθασμένα αναφερόμενα ως χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!