ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Nissan: Επενδύει στην τεχνολογία αμφίδρομης φόρτισης V2X

Καθώς ο κόσμος ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα απαιτήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) αλλάζουν τα δεδομένα σε αυτή την προσπάθεια. Όχι μόνο εξαλείφουν τις εκπομπές καυσαερίων στον τομέα των μεταφορών. Αλλά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αμφίδρομης φόρτισης, μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως ένα κινητό power bank που αποθηκεύει το “περίσσευμα” της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες EVs εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση της ισχύος του δικτύου. Καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις επιπτώσεις της προμήθειας ενέργειας, τα EVs με V2X αποτελούν ουσιαστικό μέρος αυτής της εξέλιξης.

Σε δοκιμές που καλύπτουν την Αφρική, την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική, η Nissan εργάζεται για να ενεργοποιήσει τη φόρτιση V2X με EVs.

Τι είναι το V2X

Το V2X είναι ένας όρος που περιλαμβάνει τη φόρτιση από το όχημα στο σπίτι (V2H), από το όχημα στο κτίριο (V2B) και από το όχημα στο δίκτυο (V2G). Επιτρέπει σε μια μπαταρία EV να εκφορτίζει την ισχύ σε άλλη πηγή,  όπως ένα σπίτι, μια επιχείρηση ή ακόμα και στο ηλεκτρικό δίκτυο και στη συνέχεια να ανακτά αυτήν την ισχύ αργότερα, επαναφορτίζοντας από το δίκτυο.

Το V2X ως κοινωνική υπηρεσία σήμερα

Το V2X βοηθά ήδη την κοινωνία ωφελώντας τους ανθρώπους και τις υποδομές. Για τους ιδιώτες, υποστηρίζει μια αξιόπιστη, φθηνότερη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη φόρτιση V2H, για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας εκφορτίζοντας ρεύμα σε ώρες αιχμής. Όταν το οικιακό τιμολόγιο είναι υψηλό και ανακτώντας στη συνέχεια αυτή την ισχύ, όταν η ζήτηση και οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Στην πράξη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα Evs εκφορτίζουν ενέργεια όταν οι οικογένειες φτάνουν στο σπίτι από τη δουλειά ή το σχολείο, ανάβουν τα φώτα και λειτουργούν ενεργοβόρες συσκευές, όπως τα κλιματιστικά  και στη συνέχεια επαναφορτίζονται, κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι.

Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν επίσης να μειώσουν τις διακοπές ρεύματος, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια διακοπών λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών συνθηκών. Μπορούν ακόμη και να λειτουργήσουν ως κινητές πηγές ενέργειας, εκφορτώνοντας ισχύ για να βοηθήσουν σε μια έκτακτη ανάγκη τα σωστικά συνεργεία, προκειμένου να λειτουργούν κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.

Το V2X θα γίνει πιο ολοκληρωμένο

Το V2X θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει διανομή και τροφοδοσία ρεύματος. Με την εκφόρτιση ισχύος κατά τη διάρκεια της ζήτησης αιχμής και την ανάκτησή της κατά τη διάρκεια χαμηλής ζήτησης, θα μπορούσε να υποστηρίξει τη μακροζωία του δικτύου ενέργειας, ισοπεδώνοντας τις καμπύλες ζήτησης (που ονομάζονται “κορυφές ζήτησης”) για μια πιο συνεπή λήψη ισχύος με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό μπορεί να ωφελήσει ακόμη και τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίοι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το κόστος στάθμευσης με την εκφόρτωση ρεύματος στο ηλεκτρικό δίκτυο, όταν υπάρχει ζήτηση.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!