NEA

Ποιος θα έχει πρόσβαση στα ψηφιακά δεδομένα των οχημάτων;

O Σύνδεσμος των Ευρωπαίων Κατασκευαστών (ACEA)  έχει ενημερωθεί ότι η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόσβαση σε δεδομένα, λειτουργίες και πόρους επί του οχήματος ενδέχεται να καθυστερήσει.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν τεκμηριωθεί από την Επιτροπή και παραμένουν εικασίες. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε καθυστέρηση στη νομοθεσία για τα δεδομένα ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας δε θα παρεμπόδιζε την ευρύτερη εμπορική χρήση δεδομένων οχημάτων στην Ευρώπη. 

Ο νόμος για τα δεδομένα, μια πρόταση γενικού νόμου που εξετάζεται επί του παρόντος από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα παρέχει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων που παράγονται από οχήματα, παρέχοντας σε τρίτα μέρη –όπως παρόχους υπηρεσιών aftermarket– δίκαιη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Ως εκ τούτου, θα ήταν συνετό να αξιολογηθεί πρώτα ο αντίκτυπος του νόμου για τα δεδομένα πριν από τη θέσπιση πρόσθετης νομοθεσίας. Ο επαναπρογραμματισμός αυτής της πρότασης δε θα έθετε σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των δεδομένων οχημάτων σε επιχειρήσεις μετά την αγορά.

Η ACEA θα χαιρετούσε μια απόφαση της Επιτροπής να αναβάλει τη νομοθετική της πρόταση σχετικά με την πρόσβαση σε δεδομένα επί του οχήματος, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει γερές βάσεις.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!