NEAPINED

Ευρώπη: Τι θα γίνει με τα συνθετικά καύσιμα e-fuels;

Η ΕΕ θέλει να τελειώσει οριστικά τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και οι χώρες με τις βαριές βιομηχανίες παλεύουν για την παράταση της ζωής τους.

Σε έγγραφα που διέρρευσαν αυτές τις ημέρες από το πρακτορείο Reuters φαίνεται ότι η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή. Αρκεί βέβαια τα αυτοκίνητα αυτά να έχουν κάποιο ειδικό εξάρτημα που θα καθιστά αδύνατο να δουλεύουν με άλλο καύσιμο εκτός από συνθετικό.

Αυτό φαίνεται αρχικά δύσκολο να περάσει, καθώς οι κατασκευαστές θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τους κινητήρες τους. Μαζί με τους Γερμανούς αντιδρούν και οι Ιταλοί, οι οποίοι θέλουν να εξαιρεθούν και οι κινητήρες που καίνε βιοκαύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για πλήρη απαγόρευση όλων των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035 και μετά έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ενώ και χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία εκδηλώνουν πλέον ανοιχτά τις αντιδράσεις τους, υποστηρίζοντας η κάθε μία για δικούς της λόγους την ανάγκη για μερικές εξαιρέσεις αυτής της οδηγίας.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία απαιτεί από την ΕΕ να επιτρέψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα και μετά το 2035.

Πάντως η παραγωγή και η εκμετάλλευση των e-fuels είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει μία λύση για το ευρύ κοινό.

Ενδεικτικό είναι ότι στην πρώτη γραμμή της στήριξης των e-fuels και μάλιστα με δικό της εργοστάσιο είναι η Porsche ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι Ιταλοί κατασκευαστές σπορ μοντέλων όπως η Ferrari.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!